Ηχηρή ήταν απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφερόταν πως τα Ίμια είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία.

«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία, ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπ.Εξ., σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 24/7

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διεμήνυε πως «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη». Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».