Ενόψει της επερχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου, και δεδομένων όλων των εξελίξεων επί του θέματος που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ ζητά από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων, να προσδιορίσουν χρονικά την άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την ελληνοβουλγαρική δίοδο Νυμφαίας – Μακάζα.

Σε κοινοβουλευτική του Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Βουλευτής αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί.

Ο Συνοριακός Σταθμός Νυμφαίας – Μακάζα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 στον νομό Ροδόπης, αποτελεί ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, και το άνοιγμά του υπήρξε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Θράκης για πολλές δεκαετίες.

ΚΑΘΕΤΟΣ 2Ο «κάθετος άξονας 75» της Εγνατία Οδού, «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», δια μέσου του βελτιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, συνδέεται με την Κομοτηνή και την Εγνατία Οδό. Ο «κάθετος άξονας 75» αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με τον συνοριακό σταθμό Μάκαζα και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτέλεσε έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες και στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει ενισχύοντας την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τομέα των μεταφορών.

Τεσσεράμισι σχεδόν εκατομμύρια άνθρωποι διήλθαν μέσω του τελωνείου Νυμφαίας – Μακάζα μέχρι σήμερα, και σύμφωνα με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία η τάση θα συνεχίσει να είναι αυξητική και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, επιτρέπεται να διέρχονται επί του παρόντος μόνο επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι εννέα θέσεων, καθώς και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους. Ήδη σε βουλγαρικό έδαφος προετοιμάζεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα φωτογραφίζει και θα προσδιορίζει την ταυτότητα των οχημάτων με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά και η προσθήκη δύο επιπλέον λωρίδων κυκλοφορίας εισόδου και εξόδου που θα επιτρέψουν την διέλευση τουριστικών λεωφορείων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, επισήμανε ότι μετά από τις τεχνικές βελτιώσεις, και σε επίπεδο υποδομών στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, εναπόκειται πλέον στην πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων η πραγματοποίηση διελεύσεων τουριστικών λεωφορείων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση, έως το τέλος της άνοιξης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Υπάρχουν σήμερα ζητήματα σε εκκρεμότητα που εμποδίζουν την παροχή άδειας διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τη συνοριακή διάβαση Νυμφαίας –Μακάζα, και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Β) Υπάρχει σχεδιασμός για να δοθεί στη δημοσιότητα συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα αρθεί η απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το τελωνείο Νυμφαίας – Μακάζα, και ποια θα είναι αυτή, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου;».