Μια πολύ σημαντική ημερίδα, με θέμα «Γεωπολιτικές αναταράξεις και κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», θα πραγματοποιηθεί  στις 5 μ.μ. του Σαββάτου 18/3 στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Natassa» της Ξάνθης.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές θα επιχειρήσουν να συνθέσουν – ο καθένας από την πλευρά του – πτυχές από την εικόνα του σημερινού γεωπολιτικού τοπίου στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της Ελλάδας, με αναφορά και στις εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

ΑΦΙΣΑ 1Την ημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα των Συλλόγων Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης, και τη χορηγία μεταξύ άλλων, των Δήμων Ξάνθης και Αβδήρων, θα συντονίσει η νομικός και αρθρογράφος, Μαρία Σταματιάδου.

Οι εισηγητές (κατά σειρά) θα αναπτύξουν τα θέματα:

  • Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβης ε.τ. και πρώην Διευθυντής της ΕΥΠ: «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια».
  • Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Οικονομολόγος και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».
  • Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής: «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος, στο νέο πολυπολικό σύστημα».
  • Document page 004Ιωάννης Νομικός, Διεθνολόγος: «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν και η νευρικότητα που προκαλούν στη γύρω περιοχή».
  • Νεκτάριος Δαπέργολας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας: «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια».
  • Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Δημοσιογράφος, ερευνητής, δημιουργός του «GreekAmericanNewsAgency»: «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό-πολιτικό δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
  • Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Το μέν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον».