Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 20 του μηνός, στην Αλεξανδρούπολη, από τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, το 1ο  Ελληνικό Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας, και ο Ταμίας του ΠΦΣ, Κομοτηναίος, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, που θα είναι ένας από τους ομιλητές, εξαίρει τη διοργάνωση σημειώνοντας: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, που τον καθιστά για μία ακόμη φορά πρωτοπόρο πανελλαδικά σε ενέργειες που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του ρόλου του φαρμακοποιού στον χώρο της υγείας».

Σε ότι αφορά τη θεματολογία, ο κ. Χαλιγιάννης υπογραμμίζει πως «το Συμπόσιο επικεντρώνεται στο πώς επιδρά το φάρμακο στον γενικό και ειδικό πληθυσμό, καθώς και το αν και πώς αυτό επηρεάζει μέσα από στατιστικές μελέτες, τους ανάλογους δείκτες θνησιμότητας, επιπολασμού και επίπτωσης της νόσου», και συνεπώς «η φαρμακοεπιδημιολογία καθίσταται ένα απαραίτητο μεθοδολογικό εργαλείο των επαγγελματιών υγείας, όχι μόνο γιατί διερευνά την αποτελεσματικότητα του φαρμακολογικού σχήματος σε μεγάλους πληθυσμούς, αλλά κυρίως γιατί συμβάλει στη διάκριση μεταξύ περιττής χρήσης και πραγματικής ανάγκης, και στην προσπάθεια να χαραχθεί μια πολιτική υγείας που θα εξοικονομεί πόρους για το εθνικό σύστημα υγείας, παρέχοντας αδιάλειπτα το φάρμακο στον ασθενή, με φαρμακολογικά ορθό τρόπο».

Κατά τη γνώμη ακόμη του Ταμία του ΠΦΣ, «είναι πλέον καιρός η ίδια η Πολιτεία να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα οικονομικίστικη προσέγγιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Έλληνα ασθενή, να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει τη σημασία των φαρμακοεπιδημιολογικών μελετών, αξιοποιώντας παράλληλα τον φαρμακοποιό ως επιστημονικό σύμβουλο και συνεργάτη της. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που το προσφυγικό δημιουργεί εκ των πραγμάτων επιπλέον ανάγκες υγειονομικής κάλυψης, για την αποφυγή επιδημιών από λοιμώξεις που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως θα επηρεάσουν αρνητικά τους δείκτες θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Χαλιγιάννης καταλήγει αναφέροντας: «Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εργασίες του Συμποσίου».