Στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) στις Βρυξέλλες (16/3), συμμετείχαν ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος και ο Κομοτηναίος Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλίας Χαλιγιάννης, ως αντιπρόσωποι του κλάδου από την Ελλάδα και των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU)

ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ 2Στην PGEU συμμετέχουν είκοσι έξι τακτικά μέλη (αντιπροσωπείες φαρμακευτικών συλλόγων των κρατών-μελών της Ε.Ε.), και έξι μέλη ως παρατηρητές (FYROM, Βοσνία-Ερζεγοβινη, Σερβία, Φινλανδία, Ελβετία, Τουρκία). Εκτός του ενεργού ρόλου που διαδραματίζει στο ευρωπαϊκό στερέωμα προάγοντας τη δυναμική και εξελισσόμενη συμβολή του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού στα συστήματα υγείας των χωρών, η PGEU αναδεικνύεται – ως εκφραστής των κοινών θέσεων των ευρωπαϊκών συλλόγων – σε επίσημο συνομιλητή με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα χάραξης πολιτικών Υγείας, αλλά κυρίως σε οτιδήποτε αφορά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το ευρωπαϊκό φαρμακείο. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της σημασίας που έχει η PGEU, είναι οτι διατυπώνει τις ενστάσεις της και παράλληλα εισηγείται την ενσωμάτωση των κοινών προτάσεών της επάνω σε νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή Κοινοτικών οδηγιών που καλούνται να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών στον τρόπο άσκησης της φαρμακευτικής πολιτικής, του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της προαγωγής των κανόνων για την ορθολογική και κατάλληλη χρήση των φαρμάκων.

Η διαδρομή του Ηλ. Χαλιγιάννη από τον ΦΣΡ ως την PGEU

ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ 6Ο Κομοτηναίος διακεκριμένος φαρμακοποιός Ηλίας Χαλιγιάννης, έχοντας υπηρετήσει τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης από το 2009, από τις θέσεις του μέλους, του γραμματέα και του προέδρου, εξελέγη το 2014 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θητεύοντας μέχρι και σήμερα στη θέση του Ταμία του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των φαρμακοποιών της χώρας. Χαίρει της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης του Προέδρου κ. Λουράντου, ο οποίος και τον επέλεξε ως συνεργάτη του στις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις της PGEU.

«Τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη Λουράντου»

ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ 5«Προσωπικά αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη η εμπιστοσύνη του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνου Λουράντου στο να με συμπεριλάβει στη δύσκολη αυτή ευρωπαϊκή προσπάθεια που καταβάλλουμε ως εκπρόσωποι του κλάδου, στο να υπερασπιστούμε δηλαδή τον Έλληνα φαρμακοποιό και το ελληνικό φαρμακείο μέσα σε αυτή τη δίνη των μέτρων που έχουν πλήξει το επάγγελμα στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Χαλιγιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του inkomotini.gr.

Γιατί ο Έλληνας ασθενής στερείται υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται θεσμοθετημένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Όσον αφορά το ερώτημα «τι σημαίνει πρακτικά η PGEU για τον Έλληνα ασθενή;», ο κ. Χαλιγιάννης δεν μπορεί να αποφύγει τη σύγκριση με τους Ευρωπαίους πολίτες και απαντά: «Δυστυχώς ο μνημονιακός κλοιός που σφίγγει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με μια πεισματική άρνηση της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα σημαντικά προβλήματα στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δεν επιτρέπει στον Έλληνα ασθενή μέχρι σήμερα να απολαύσει ένα πλήθος υπηρεσιών Υγείας που έχει εισηγηθεί η PGEU και πολλές από αυτές παρέχονται θεσμοθετημένα πλέον από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας τον σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού μέσα από το πυκνό και ενιαίο δίκτυο ευρωπαϊκού φαρμακείου, διευκολύνοντας και αναβαθμίζοντας έτσι την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης των Ευρωπαίων ασθενών».

«Μάχες» Λουράντου-Χαλιγιάννη στην Ευρώπη για το ελληνικό φαρμακείο και τον Έλληνα ασθενή

ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΧΙΚΗΠαρά τις αντίξοες συνθήκες του διαμορφούμενου τοπίου του κλάδου, οι κύριοι Λουράντος και Χαλιγιάννης, έχουν καταφέρει να αναδείξουν μείζονα θέματα για τα οποία επιδίδονται σε σκληρό αγώνα για την επίλυσή τους. Όπως χαρακτηριστικά μας εξηγεί ο Κομοτηναίος Ταμίας του ΠΦΣ, «ως ελληνική αντιπροσωπεία, και μετά τις στoχευμένες παρεμβάσεις του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντου τα τελευταία τρία χρόνια, μπορώ να πω οτι έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε έναν περισσότερο διεκδικητικό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού φορέα μας προς τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, πέρα από αυτόν της τεχνοκρατικής αντίληψης που παλαιότερα εξέφραζε η PGEU. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη αποδοχή της προσφυγής κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες για τον κλάδο και τη χώρα – μαζί με τις υγιείς δυνάμεις των φαρμακοποιών της Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση των διεκδικητικών θέσεων μας, για ένα όχι μόνο επαγγελματικά βιώσιμο, αλλά ισχυρό θεσμικά ελληνικό και ευρωπαϊκό φαρμακείο. Σίγουρα ο δρόμος της επιβίωσης είναι μακρύς και δύσβατος για τον Έλληνα φαρμακοποιό, αλλά η πορεία σε αυτόν θα πρέπει να συνεχιστεί και με τη βοήθεια της κοινής ευρωπαϊκής «πυξίδας» που λέγεται PGEU».

Λουράντος-Χαλιγιάννης θα διεκδικήσουν την προεδρία της PGEU

ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ 1Το 2017 προβλέπεται να είναι μια χρονιά πρόκλησης για την Ελλάδα, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θέτει υποψηφιότητα μαζί με άλλες έξι χώρες για την Προεδρία της PGEU. Κάτι το οποίο αν επιτευχθεί, θα δώσει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όχι μόνο ηγετικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, αλλά θα ενισχύσει σημαντικά τον αγώνα του Έλληνα φαρμακοποιού στην προσπάθεια να διεκδικήσει, αλλά κυρίως να αντισταθεί απέναντι στον παραλογισμό των μνημονιακών μέτρων τα οποία έχουν «κατακρεουργήσει» θεσμικά και οικονομικά το επάγγελμα και μαζί την ποιότητα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Τα θέματα της τελευταίας Γ.Σ. της EPGU

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση της PGEU στις Βρυξέλλες, ήταν ο ΦΠΑ των φαρμάκων των χωρών, η μικροβιακή αντοχή, οι ισχυρισμοί υγείας για τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης και τα συμπληρώματα διατροφής, οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. για την άσκηση των επαγγελμάτων υγείας, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, καθώς και νεότερες στρατηγικές που θα πρέπει να σχεδιάσει η PGEU.