– Σπαρμένοι με σεβασμό στη φύση, ποτισμένοι με αγάπη, μεράκι και τίμιο ιδρώτα, μαζεμένοι χειρονακτικά, με κόπο γλυκό.

Τους μεγαλύτερους ίσως ηλίανθους στη χώρα, τους συναντά κανείς στη Ροδόπη. Και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Πέτρα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Οι φωτογραφίες του κ. Κυριάκου Τζελεπίδη, ενός από τους πιο ωραίους Ανθρώπους της περιοχής μας, μιλάνε μόνες τους.

Και αντί για δική μας…περιγραφή, παραθέτουμε απλώς το ταπεινό πλην γεμάτο νόημα συνοδευτικό κείμενο, του πάντα χαμογελαστού, αισιόδοξου, αγαπητού από όλους, κ. Κυριάκου:

«Ευλόγησε ο Θεός και η Μάνα γη τα έθρεψε και τα μεγάλωσε. Η φύση έκανε πάλι το θαύμα της και ήρθε η ώρα της συγκομιδής. Δύσκολο, κοπιαστικό και επίπονο το κόψιμο και το καθάρισμα του Ήλιου. Όμως στο τέλος θα τα πουλήσουμε και θα κρατήσουμε να έχουμε για τον χειμώνα να περνάμε τις ώρες μας εμείς και οι φίλοι μας… Μπόλικα σποράκια… Γιατί εμείς εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, και έτσι μάθαμε να ζούμε τη ζωή μας… Και, σημειωτέον, ότι τα σποράκια του Νιού Στόουν είναι τα καλύτερα. Γιατί κόβονται, μαζεύονται, βγάζονται, καθαρίζονται, με το χέρι!».

Αντίδοτο στην κρίση

Εμείς απλώς να συμπληρώσουμε το κοινώς γνωστό αλλά υποτιμημένο από τη λεγόμενη και «κεντρική διοίκηση»: Ευλογημένος Τόπος η Θράκη, εύφορη η γη της, που παράγει μοναδικά προϊόντα. Η μυρωδιά της και μόνο μπορεί να εμπνεύσει και να κινητροδοτήσει ανθρώπους και διαδικασίες· μπορεί να αποτελέσει την “ατμομηχανή” μιας αειφόρου, “πράσινης” ανάπτυξης. Κι ίσως τότε, η “κρίση” γίνει παρελθόν.