Για να δουλέψουν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία τη διετία 2017-2018

Ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα μας βρίσκεται στο 64% και το γενικό ποσοστό στο 25%, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς συνεχίζουν να στρέφονται σε χώρες του εξωτερικού (εκτός Ε.Ε.), για να βρουν εργάτες που θα δουλέψουν στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη άδεια διαμονής και εργασίας για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Έτσι, λόγω και της απροθυμίας των Ελλήνων να εργαστούν σε χειρωνακτικές εργασίες, για τις ανάγκες του 2017 και 2018 ζητήθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία και εγκρίθηκαν 51.146 άδειες διαμονής για εποχική ή εξαρτημένη εργασία στα χωράφια και τη θάλασσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αλλοδαπών σε επίπεδο περιφέρειας καταγράφονται στην Κεντρική Μακεδονία (εγκρίθηκαν 20.691 θέσεις) και σε επίπεδο νομού εξακολουθούν να υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή δενδροκομικών και εγκρίθηκαν 7.300 και 6.500 θέσεις αντίστοιχα. Στους αριθμούς αυτούς προβλέπεται προσαύξηση 10% εάν προκύψουν απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Ο αριθμός των εργατών γης που ζητούνται αυτήν τη διετία είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που είχε εγκριθεί για την περίοδο 2015-2016 (20.005 αλλοδαποί) με την ΚΥΑ 6855/105 (ΦΕΚ 250) και δεκαπλάσιος από την διετία 2013-2014 (4.240). Σημειώνεται, πάντως, ότι η αύξηση αναγκών για εργάτες γης παρατηρείται από πέρσι το καλοκαίρι και η κυβέρνηση αναγκάστηκε, με ΚΥΑ, τον Σεπτέμβριο του 2016 να επιτρέψει την παροχή επιπλέον 40.903 αδειών διαμονής. Δεν αποκλείεται και φέτος, με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής το καλοκαίρι, να εγκριθούν επιπλέον θέσεις.

Οι εργοδότες αγροτοκτηνοτροφικών εργασιών και οι αλιείς υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα και αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διαμονής για τους αλλοδαπούς. Έτσι, για άλλη μια διετία, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών, οι οποίες τις προώθησαν στα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ 4872/105 (ΦΕΚ 398) για τον «καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018 επιτρέπεται σε συνολικά 51.146 αλλοδαπούς, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για ένα εξάμηνο το έτος ως εργάτες γης και για 11 μήνες ως αλιεργάτες.

Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ουρανία Αντωνοπούλου και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η έγκριση εισαγωγής εργατικού δυναμικού είναι μία διαδικασία που ακολουθείται κάθε διετία και, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, ο αριθμός κενών θέσεων μεγαλώνει από έτος σε έτος. Ακόμη και οι Έλληνες που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν δείχνουν προθυμία να εργαστούν στα χωράφια. Οι δύσκολες συνθήκες των χειρωνακτικών εργασιών, ο στόχος και η προσδοκία για μία καλύτερη δουλειά, η μετακόμιση στην ύπαιθρο για ένα χρονικό διάστημα και η έλλειψη στέγης (για όσους προέρχονται από μακριά), η απαίτηση για ένα υψηλότερο μεροκάματο (τα μεροκάματα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 25 ευρώ) φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους από την αναζήτηση αυτών των εργασιών.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθορίστηκε το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία στις 2.304 (από 418 την προηγούμενη περίοδο), με προσαύξηση του αριθμού κατά 10% για απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες, δηλαδή συν 230 άτομα.

Η κατανομή του ανωτέρω αριθμού θέσεων ανά νομό έχει ως εξής:

Καβάλα

 • 300 εργάτες γης
 • 100 εργάτες κτηνοτροφίας
 • 540 αλιεργάτες και
 • 15 επαγγελματίες πιλότοι

Δράμα

 • 200 εργάτες γης και
 • 100 κτηνοτροφίας

Ξάνθη

 • 90 εργάτες γης
 • 30 εργάτες κτηνοτροφίας και
 • 50 αλιεργάτες

Ροδόπη

 • 40 αλιεργάτες
 • 120 εργάτες γης
 • 30 εργάτες κτηνοτροφίας

Έβρος

 • 80 εργάτες γης
 • 110 αλιεργάτες
 • 50 εργάτες κτηνοτροφίας και
 • 70 μάγειρες ξένης κουζίνας

Δείτε το ΦΕΚ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασηςς ΕΔΩ

Πηγή: makthes.gr

Επιμέλεια: inkomotini.gr