Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής καλεί σε σύσκεψη «κάθε εργαζόμενο, άνεργο, εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής», τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής (πρώην κινηματοθέατρο REX), με θέμα: «Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους ενόψει της ΔΕΘ. Προετοιμάζουμε την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Ε.Ε. για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου».

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν:

  • «Ελιγμοί και υποσχέσεις της κυβέρνησης μπροστά στη ΔΕΘ».
  • «Ποια αντιλαϊκά μέτρα συνοδεύουν την 3η αξιολόγηση και ποια πρέπει είναι η απάντηση των εργαζομένων».
  • «Οργάνωση και προετοιμασία της συμμετοχής στο Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ».

Στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής απευθύνεται το σύνθημα – μήνυμα – κάλεσμα:

“Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας”

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ώρα συγκέντρωσης 18:30.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από το δημαρχείο Κομοτηνής στις 13:30.

Παραμονές των εγκαινίων της ΔΕΘ, κυβέρνηση και τα επιτελεία της διαφημίζουν τις αντιλαϊκές επιδόσεις της και προσπαθούν να καλλιεργήσουν στον λαό κλίμα προσδοκιών για την νέα περίοδο. Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία. Τους μήνες που έρχονται, το πρόγραμμα υλοποίησης των συμφωνημένων με το κουαρτέτο είναι βαρύ, ενώ «ωριμάζουν» και πολλά ακόμα μέτρα που έρχονται ως «ουρά» από τις προηγούμενες «αξιολογήσεις.

Από την εφαρμογή του νέου “αναπτυξιακού” νόμου μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δοθούν σε πρώτη φάση στους επιχειρηματικούς ομίλους περί τα 3,6 δισ. ευρώ που προέρχονται τόσο από την άμεση διοχέτευση κρατικού χρήματος (κονδύλια ΕΣΠΑ και Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και από τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις που παρέχονται απλόχερα, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Τη “δίκαιη ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση τη βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια, με την μαύρη εργασία να σπάει κόκαλα. Την έζησαν – μέχρι τέλους – οι δεκάδες νεκροί και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας στα εργοδοτικά κάτεργα και εξακολουθούν να τη ζουν χωρίς επίδομα οι χιλιάδες άνεργοι στην περιοχή μας, οι συνταξιούχοι που κάθε μέρα είναι στον αυτόματο κόφτη. “Δίκαιη ανάπτυξη” είναι η ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρους κλάδους που οι επιχειρήσεις δε θα αντέξουν στο διεθνή ανταγωνισμό και θα κλείσουν, με παράδειγμα την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής που μόνο σκελετοί εργοστασίων έχουν μείνει εκτινάσσοντας τα προηγούμενα χρόνια την ανεργία στην Ροδόπη στα ύψη. Σε άλλες περιπτώσεις εργοδότες θα απολύουν εργαζόμενους στο όνομα της «βιωσιμότητας» της επιχείρησης. Στους περισσότερους κλάδους οι εργαζόμενοι μετράνε κάθε χρόνο καινούργιες απώλειες στο εισόδημά τους, εντατικοποίηση της δουλειάς, χειρότερες συνθήκες, μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε ένα αντεργατικό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ψήφισε την κατάργηση της Κυριακής αργίας «απαγορεύοντας στους εμποροϋπαλλήλους την ανάπαυση και την κοινωνική επαφή, επέκτεινε τις ρυθμίσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στηρίζοντας στην πράξη τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων με τις οποίες οι εργοδότες όλων των κλάδων γενικεύουν τη μείωση των μισθών στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους, μία διάκριση την οποία διατηρεί αλλά και επεκτείνει μέσα από τα κάθε είδους προγράμματα, που διασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις με την ψήφιση του 4ου μνημονίου. Αφαίρεσε άλλα 250.000.000 ευρώ από τους συνταξιούχους. Διεύρυνε τη φοροληστεία, μειώνοντας το αφορολόγητο όριο. Προώθησε το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και του δημόσιου πλούτου, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε παιδεία, υγεία.

Και αφού αξιολόγησε ότι οι πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αντέχουν τα μέτρα ετοιμάζει και νέα μέτρα και νέες αξιολογήσεις.

Επιδιώκει το χτύπημα των εργατικών σωματείων, της συλλογικής δράσης, με την απαγόρευση των απεργιών και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς και μαζί κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων, ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, νέα μείωση των συντάξεων, πλήρη εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα “κόκκινα” δάνεια, “απελευθέρωση” επαγγελμάτων, εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων κ.α.

Εφαρμόζει μία-μία τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου. Όπως αυτές εκφράζονται από τις ενώσεις του την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΣΕΒ. Το μεγάλο κεφάλαιο και οι οργανώσεις τους αποθεώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσφορά του, γιατί βλέπουν πως είναι αποτελεσματικός στο να τσακίζει το λαό για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα να κάνει τη βρώμικη δουλειά με τις λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα, τα τσιράκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας κάνουν τα πάντα μέσα στο κίνημα για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να κάνουν τους εργαζόμενους να μην σηκώσουν κεφάλι. Αυτή είναι και η γραμμή της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, αφού αφήνουν τους εργαζόμενους ανενημέρωτους και ανοργάνωτους ενόψει της ΔΕΘ, ενόψει της 3ης αξιολόγησης και των μέτρων που θα την ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, έβαλαν πλάτη στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας, αφού σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Κ πριν το καλοκαίρι με θέμα τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, συμφώνησαν από κοινού η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την παράταξη του προέδρου του Ε.Κ. (πρώην ΠΑΣΚΕ) στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αρκεί όπως είπαν να τηρηθεί η νομοθεσία όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ποια νομοθεσία; Αυτή που έχει κάνει τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλα; Που έχει κάνει την καθημερινότητά μας στην δουλειά και στο σπίτι ένα συνεχές κυνήγι επιβίωσης;

Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας.

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Επαναφορά των ΣΣΕ. Συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειές μας, να επιτρέπουν να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

Η απόφαση είναι δική μας, να βάλουμε τέρμα σε όλα αυτά που ζούμε. Να κάνουμε το βήμα τώρα, σήμερα να πούμε δεν πάει άλλο, ως εδώ!
Οργανώσου στο ταξικό σωματείο σου που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της τάξης σου.
Μαζί με τους συναδέλφους μας, οργανωμένοι, συλλογικά παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα σε εργοδότες, κυβέρνηση και τους υποστηριχτές τους μέσα στο κίνημα.

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ώρα συγκέντρωσης 18:30.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από το δημαρχείο Κομοτηνής στις 13:30″.