Σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, διάρκειας δύο χρόνων, θα συμμετάσχει το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, με υπεύθυνη υλοποίησής τους την καθηγήτρια κ. Δανάη Παντελίδου.

Στο πρώτο, που είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και θέματος, και έχει τίτλο “Environmental Green Gate Schools / Περιβαλλοντικά Πράσινα Σχολεία”, θα συμμετάσχουν επίσης σχολεία από τη Γαλλία (σχολείο-συντονιστής), την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι η έρευνα και η δημιουργία ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, η κατασκευή “πράσινου” τοίχου και η δημιουργία σχετικού εγχειριδίου, η επαφή με εξειδικευμένες εταιρείες, ο προγραμματισμός ανάλογων εφαρμογών, ο χειρισμός ρομπότ στην πληροφορική.

44468771 841756366215791 1688374845470932992 nΣτο δεύτερο πρόγραμμα, που είναι πολιτιστικού χαρκακτήρα και θέματος, και έχει τίτλο “Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+ (ACHIEVE) / Διερευνώντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά”, θα συμμετάσχουν επίσης σχολεία από Γαλλία (σχολείο-συντονιστής), την Πορτογαλία (σχολείο-συντονιστής), την Τσεχία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως: “Η μάσκα μου έχει ιστορία”, “Το Πασχαλινό μου αυγό είναι ξεχωριστό”, “DNA των μνημείων”, δημιουργία λογότυπου και μασκότ, έκδοση ενημερωτικού δελτίου, κοινού φυλλαδίου και εφημερίδας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατασκευή κάρτας με σημαντικά μνημεία, συγγραφή παραδοσιακού βιβλίου μαγειρικής, διοργάνωση “Ημέρας Erasmus +”, παραγωγή θεατρικής απόδοσης ιστορικών γεγονότων, καθώς και παιχνίδι με τα μνημεία.

Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση καθηγητών στο συντονιστικό σχολείο της Πορτογαλίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση υλοποίησης των προγραμμάτων, ενώ διεξήχθησαν και εργαστήρια e-twinning και web 2.0 εργαλείων.