Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης, υποδοχής, και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη μέσω των δύο βασικών χωρών υποδοχής, της Ελλάδας και της Ιταλίας, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στη Μάλτα, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας τις αντιξοότητες που οδηγούν σε θανάτους στα νερά του Αιγαίου, και θέτοντας την αναγκαιότητα τα hotspots να δημιουργηθούν στην Τουρκία καθώς «μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα».

Ακόμη πρότεινε τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Υποδοχής Προσφύγων, με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων, αλλά και τη συνεννόηση των Δημάρχων, ώστε να γίνει αναλογικός και βιώσιμος επιμερισμός των προσφυγικών ροών, αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας. Δεν μπορεί να χάνονται και άλλες ζωές αθώων στο Αιγαίο. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι’ αυτό. Έως τώρα τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δειλά, και εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο, και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας», δήλωσε περαιτέρω η κ. Γεννηματά.