Πριν λίγες μέρες αποδόθηκαν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης (που εδρεύει στις Βρυξέλλες), οι Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας, στα σχολεία της Ευρώπης που συνεργάστηκαν και διεξήγαγαν άριστα έργα eTwinning το σχολικό έτος 2014-2015.

Από τις περίπου 250 Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας που αποδόθηκαν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, η μία ανήκει στο έργο που υλοποίησαν οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ.κ. Φωτιάδης Φώτης, Αραμπατζόγλου Κωνσταντίνος και Σουλιώτης Γιώργος, σε συνεργασία με καθηγητές από σχολεία της Πολωνίας και της Ρουμανίας, και είχε τον τίτλο Following Eratosthenes’ footsteps.  Κεντρικός άξονας του έργου ήταν η επανάληψη του υπολογισμού της περιφέρειας και της ακτίνας της Γης, μετρώντας τη σκιά μιας ράβδου μήκους 1m, μέτρηση που έκανε ο Ερατοσθένης το 2ο αιώνα π.Χ., ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι 2 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Πολωνία όπου μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε πλήθος άλλων δράσεων.

Η πολύ καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Ελληνικού και του Πολωνικού σχολείου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου έργου eΤwinning με τίτλο «Recreational Activities in the Natural Environment» (Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες στο Φυσικό Περιβάλλον). Η διάκριση αυτή ήρθε μάλιστα λίγες μέρες μετά την 1η συνάντηση για το νέο αυτό έργο, που έγινε στην Κομοτηνή και οργανώθηκε από τους κ.κ. Αραμπατζόγλου Κωνσταντίνο καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Φωτιάδη Φώτη καθηγητή Χημείας. Το πρόγραμμα που συμμετείχαν οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος περιελάμβανε:

– Δράσεις στο Νέστο ποταμό (canoe- κayak, καταρρίχηση, τοξοβολία, trekking).

– Δράσεις στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θράκης σχετικές με την αθλητική ψυχαγωγία και αναψυχή, όπου κυριάρχησε η αναρρίχηση.

– Εκπαιδευτική επίσκεψη στo ΚΠΕ Μαρώνεια και υλοποίηση του ημερήσιου προγράμματος «Ποδηλάτρες της Φύσης», όπου οι μαθητές ποδηλάτησαν απόσταση περίπου 7 χλμ από τον Ίμερο ως την παραλία, ενώ συμμετείχαν σε βιωματικά ομαδοσυνεργατικά παιχνίδια στο δασάκι της περιοχής.

– Γνωριμία με τους κανονισμούς και τις τεχνικές της αντιπτέρισης (badminton).

– Αγώνες σε διάφορα δημοφιλή αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ.

– Παραδοσιακά παιχνίδια της Ελλάδας.

– Παρουσιάσεις power point διακεκριμένων Ελλήνων και Πολωνών αθλητών.

– Παρουσιάσεις power point δημοφιλών αθλημάτων της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Χαρακτηριστικό και αυτής της συνάντησης ήταν ότι οι Πολωνοί μαθητές και καθηγητές, φιλοξενήθηκαν από Έλληνες μαθητές και καθηγητές αντίστοιχα, γεγονός που έδωσε σε αμφότερους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαφορετικές τους κουλτούρες. Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στην Πολωνία τον Μάρτιο του 2016.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την επίκουρο καθηγήτρια κ. Ματσούκα Ουρανία, τους καθηγητές και ιδιαίτερα τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θράκης, τον  προπονητή αντιπτέρισης και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ιορδάνου Μπάμπη, την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Μαρώνειας και το ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης για τη διευκόλυνση των μετακινήσεών μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ETWINNING

Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας είναι ένα δεύτερο βήμα επιτυχίας μετά την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, απονέμεται μόνο μία φορά ετησίως και παρουσιάζεται στη Διαδικτυακή Πύλη του eTwinning.

Από τον Οκτώβρη του 2012 απονέμεται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης (εδρεύει στις Βρυξέλες) στα σχολεία που διεξήγαγαν ένα έργο και τα οποία:

  1. Έχουν προταθεί για την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από δύο τουλάχιστον Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης, μετά τη διαδικασία επιλογής.
  2.  Τουλάχιστον δύο συνεργάτες έχουν ήδη λάβει την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

Για να λάβει ένα έργο την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας θα πρέπει να αγγίξει την τελειότητα στους ακόλουθους τομείς:

(1) Παιδαγωγική Καινοτομία

(2) Ενσωμάτωση στη Διδακτέα ύλη

(3) Επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σχολείων συνεργατών

(4) Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-συνεργατών

(5) Χρήση της τεχνολογίας

(6) Αποτελέσματα, αντίκτυπος και τεκμηρίωση

Τι είναι το eTwinning

Το eTwinning είναι μια μη χρηματοδοτούμενη Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

 Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν τα online εργαλεία του eTwinning (τη Διαδικτυακή Πύλη και το Desktop) για να βρεθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν τουλάχιστον εικονικά, να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν σε Ομάδες, να μάθουν μαζί στις Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή online έργων. Μέσω του eTwinning, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Κροατίας, της FYROM θα υποστηριχτούν στην “αδελφοποίηση” σχολείων μέσω του Internet.

Όλοι οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από τη χώρα τους ή από άλλη Ευρωπαϊκη χώρα. H δράση παροτρύνει τους νέους διαφορετικών κρατών ή περιοχών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Όμως αυτό δεν είναι ο μοναδικός στόχος του eTwinning, το οποίο ξεπερνά την στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων αλλά στοχεύει και σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία των σχολείων σε όλα τα επίπεδα (Μαθητές, Δάσκαλοι, Σχολικές τάξεις και Σχολική Διεύθυνση).

Έτσι, το eTwinning μπορεί να οριστεί ως μία συνεργασία μακράς διάρκειας όπου τουλάχιστον δύο σχολεία χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα: μία ανταλλαγή μεταξύ δύο εκπαιδευτικών, δύο ομάδων εκπαιδευτικών ή τμήματα θεμάτων, δύο βιβλιοθηκάριων ή δύο διευθυντών. Το eTwinning προσβλέπει σε εκπαιδευτικές συνεργασίες όπου ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, διευθυντών και προσωπικού υποστήριξης θα εμπλακεί σε μία πολυ-επίπεδη δραστηριότητα. Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη.