ΚΚΕTην απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για νέες γενικευμένες περικοπές διαγνωστικών και κρίσιμων προληπτικών εξετάσεων και παροχών υγείας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα με εργαλείο τις «κατευθυντήριες οδηγίες» προέβη σε νέες γενικευμένες περικοπές διαγνωστικών και κρίσιμων προληπτικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων αυτές που σχετίζονται με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες, PSA).

Τίθενται τέτοια κριτήρια (ηλικία, συχνότητα εξετάσεων, κατάσταση υγείας) που ουσιαστικά ακυρώνεται ο προληπτικός χαρακτήρας αυτών των εξετάσεων. Θεωρούνται σπατάλη οι εξετάσεις στους υγιείς, που όμως μπορούν να εξασφαλίσουν έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Υπάρχει πλήρης αποκλεισμός από αυτές τις εξετάσεις σε όσους έχουν άλλη «σοβαρή» πάθηση με προσδόκιμο ζωής κάτω από 10 χρόνια. Θεωρούνται δηλαδή σπατάλη, αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς προβλέπεται να πεθάνουν από άλλη πάθηση!

Αυτή η απόφαση αντανακλά την προκλητική, απάνθρωπη αντίληψη του περιττού «κόστους» για το κεφάλαιο και το κράτος του. Υπηρετεί την πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της σε όλα τα κράτη-μέλη, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φθηνών» εργαζομένων, με καρατόμηση ακόμα και των ελάχιστων κρατικών παροχών υγείας.

Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, με όποια μορφή διαχείρισης κι αν γίνει, έχει ως κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι αντίθετη με τα λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα. Συνοδεύεται από επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής του λαού. Μετατρέπει την υγεία όλο και περισσότερο σε ατομική ευθύνη, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να αγοράζουν υπηρεσίες πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της προωθούν προγράμματα με «συμβουλές πρόληψης», με ελάχιστα βασικά «πακέτα παροχών» και «φιλανθρωπία» για την ακραία φτώχεια.

Ερωτάται η Επιτροπή πως τοποθετείται στα παρακάτω βασικά δικαιώματα και ανάγκες των λαϊκών οικογενειών:

Να καταργηθούν όλοι οι προηγούμενοι και οι νέοι περιορισμοί, τα πλαφόν και οι περικοπές στις διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις.

Να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες εξετάσεις στον υγιή πληθυσμό για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων.

Να παρέχονται δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης από το αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο ιδιαίτερα σε Κέντρα Υγείας, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολογία του κεφαλαίου.

Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς πληρωμές, άμεσες και έμμεσες συμμετοχές, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο εργαζόμενος λαός έχει δικαίωμα σε πλήρεις, σύγχρονες και απολύτως δωρεάν κρατικές υπηρεσίες υγείας και πρόληψης, χωρίς καμία πληρωμή και με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς επιχειρηματικούς ομίλους, με την Εργατική Εξουσία και Οικονομία, όπου οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, συνολικά ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους, θα τίθενται στην υπηρεσία ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, περιορισμούς και περικοπές».