Ερώτηση προς τους υπουργούς εξωτερικών Ν. Κοτζιά και εσωτερικών Ν. Βούτση, με θέμα «Προκλητική επίσκεψη μαθητών της Θράκης στο μνημείο της μάχης του Τσανάκκαλε», κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής Αντ. Γρέγος.

Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του σύγχρονου «παιδομαζώματος» που γίνεται στη Θράκη από τους τουρκόφιλους μηχανισμούς, ανήμερα της εθνικής μας επετείου για την 25η Μαρτίου, τουρκόφιλος σύλλογος οργάνωσε εκδρομή μαθητών στο μνημείο της μάχης του Τσανάκκαλε.

Ειδικότερα, η παράνομη «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», συγκέντρωσε περίπου σαράντα τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου από την Κομοτηνή και τα Πομακοχώρια, και τους μετέφερε με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο εν λόγω μνημείο. Η εκδρομή έγινε με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης, όπου το 1915 οι Τούρκοι είχαν αποδεκατίσει τα συμμαχικά στρατεύματα που επιχειρούσαν να καταλάβουν τον δίαυλο του Ελλησπόντου.

Επικεφαλής της ανθελληνικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν ο Κοράι Χασάν, πρώην δημοτικός σύμβουλος.

Όπως αναφέρει πρώην στρατιωτικός, γνώστης της κατάστασης στη Θράκη, η πραγματοποίηση της εκδρομής την ημέρα της εθνικής μας εορτής, είχε ως στόχο τον προσανατολισμό των μουσουλμάνων μαθητών στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοτουρκικής συνείδησης. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Δεδομένου ότι η εκδρομή στο μνημείο του Τσανάκκαλε αποτελεί ξεκάθαρα κίνηση σκληρής προπαγάνδας, πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στην πρόκληση των Τούρκων;

  • Ποιοι είναι αρμόδιοι να εποπτεύουν τις σχολικές εκδρομές και γιατί ενέκριναν την συγκεκριμένη ανθελληνική «αποστολή»; Θα αποδοθούν ευθύνες;».