Χειροπέδες σε 6, που πιάστηκαν στα «πράσα» την ώρα της μεταφόρτωσης

Σχεδόν έναν τόνο όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Με τις κατηγορίες της κατοχής και της μεταφοράς με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων, συνελήφθησαν 6 ημεδαποί, ηλικίας 52, 43, 39, 31, 29 και 16 ετών.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν ο 43χρονος, ο 31χρονος και ο 29χρονος να καταπλέουν στον λιμενίσκο Μαΐστρου με ταχύπλοο σκάφος, τύπου μπλάβας, και να μεταφορτώνουν σάκους με όστρακα από το σκάφος σε Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και επιβάτες τον 39χρονο και τον 16χρονο.

Οι δράστες οδηγήθηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν – μεταφόρτωναν – διακινούσαν από κοινού 45 σάκους με δίθυρα μαλάκια του είδους «αχιβάδα», συνολικού βάρους 984 κιλών, εκ των οποίων 22 σάκοι, βάρους 490 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων – από 3,5 έως  4,0 εκ., κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ. – ενώ το σύνολο των οστράκων κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών, ενώ η αλίευση τους έγινε σε περίοδο που απαγορεύεται η αλίευση οστράκων τύπου αχιβάδας.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ταχύπλοο σκάφος, το αυτοκίνητο, καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.