Χαμηλότερες τιμές εκκίνησης μετά από το «ναυάγιο» της 24ης Μαΐου

Επιβεβαιώθηκε τελικά αυτό που αρκετοί είχαν προβλέψει από τις 9 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου προκήρυξε τους 4 ανοιχτούς διαγωνισμούς για τις εκμισθώσεις των παραλιακών εκτάσεων που κατέχει στο Φανάρι Ροδόπης. Τα ποσά που είχαν οριστεί ως τιμές εκκίνησης δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επιχειρηματίες – υποψήφιους επενδυτές και ως εκ τούτου οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι.

Θυμίζουμε ότι, μετά από πιέσεις και με αρκετή χρονική καθυστέρηση, η ΕΤΑΔ είχε προκηρύξει – για τις 24 Μαΐου – 4 ανοικτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση τμημάτων του ακινήτου Φαναρίου Ροδόπης, ως ακολούθως:

  • (Α΄ Διαγωνισμός): Τέσσερις θέσεις για την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών και τέσσερις θέσεις για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην ανατολική παραλία Φαναρίου. (Τιμή εκκίνησης:Μηνιαίο μίσθωμα για κάθε μίσθιο (καντίνα-ομπρελοκαθίσματα) 667 ευρώ)
  • (Β΄ Διαγωνισμός): Δύο κτίρια αναψυκτηρίων (πρώην κτίριο στρατού και πρώην «Ακρογιάλι») με τις αντίστοιχες θέσεις για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. (Τιμές εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 084 ευρώγια το πρώτο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού και 2.917 ευρώ για το δεύτερο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού).
  • (Γ΄ Διαγωνισμός): Έκταση 24.480,00 τ.μ. μετά του έμπροσθεν αυτού αιγιαλού στη δυτική πλευρά του ακινήτου Φαναρίου για την τοποθέτηση καντίνας και την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. (Τιμή εκκίνησης:Μηνιαίο μίσθωμα 4.167 ευρώ).
  • (Δ΄ Διαγωνισμός): Μία Θέση 50 τ.μ. για λειτουργία επιχείρησης εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής στην ανατολική πλευρά Φαναρίου. (Τιμή εκκίνησης:Μηνιαίο μίσθωμα 125 ευρώ).

Η διενέργεια των ανωτέρω διαγωνισμών φαίνεται πως κατέληξε σε «ναυάγιο», με συνέπεια το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ, που συνεδρίασε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, να αποφασίσει την επαναπροκήρυξη τους, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές εκκίνησης– φυσικά προς τα κάτω. Οι προκηρύξεις των νέων διαγωνισμών αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ την Τρίτη 6 Ιουνίου και ως τιμές εκκίνησης για τα ακίνητα, που προτίθεται να εκμισθώσει η Εταιρία στο Φανάρι, ορίστηκαν τα εξής ποσά:

  • Α΄ Διαγωνισμός – Τιμή εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα για κάθε μίσθιο (καντίνα-ομπρελοκαθίσματα) 1.167 ευρώ (από 1.667 ευρώ στην πρώτη προκήρυξη).
  • Β΄ Διαγωνισμός – Τιμές εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 1.458 ευρώ (από 2.084 ευρώ) για το πρώτο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού και 2.042 ευρώ (από 2.917 ευρώ) για το δεύτερο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού).
  • Γ΄ Διαγωνισμός – Τιμή εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 2.917 ευρώ (από 4.167 ευρώ)
  • Δ΄ Διαγωνισμός – Τιμή εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 88 ευρώ (από 125 ευρώ).

Το κατά πόσον οι αναπροσαρμοσμένες πια τιμές εκκίνησης καθιστούν ελκυστικές στους υποψήφιους επενδυτές τις παραλιακές εκτάσεις του Φαναρίου, θα το διαπιστώσουμε στην πράξη την Τετάρτη 21 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα διενεργηθούν εκ νέου οι 4 διαγωνισμοί. Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη αστοχία εκ μέρους της διοίκησης της ΕΤΑΔ καθιστά εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα επίμαχα ακίνητα εντός της τρέχουσας θερινής περιόδου. Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι συμβάσεις μίσθωσης, που θα συναφθούν, θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 2 χρόνια.