Ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις των μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (Ροδόπης) και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης), σε τουρκική εφημερίδα, κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Λαγός.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση έχει ως εξής:

«Την αισιοδοξία τους για την επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα, δήλωσαν οι βουλευτές της δυτικής Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που η εφημερίδα Χουριέτ τους αποκάλεσε «Τούρκους βουλευτές», μίλησαν στην εφημερίδα μέσω της οργάνωσης «Ένωση Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι ελπίζουν πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Τσίπρας θα λύσει τα προβλήματα τους, για τους συγγενείς τους που «….έχουν μεταναστεύσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στην περιοχή της Θράκης….».

Υποστήριξαν ότι πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις κατά των «Τούρκων», και σαν να μην φτάνουν αυτά, ανέφεραν ότι το τείχος του αίσχους όπως αποκάλεσαν τον φράχτη ανάμεσα στην  Ελλάδα και την Τουρκία, το οποίο έχει μήκος 13 μέτρα στα σύνορα, «πρέπει και επιβάλλεται να γκρεμιστεί».

Επίσης ανέφεραν ότι η «τουρκική» νεολαία στην Ελλάδα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Η κυβέρνηση είναι σε γνώση των δηλώσεων αυτών; Τις υιοθετεί;

  • Εφόσον δεν τις υιοθετεί, θα εκφράσει δυσαρέσκεια προς τους συγκεκριμένους βουλευτές; Θα τους εγκαλέσει στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών αλλά και της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας;

  • Η κυβέρνηση υιοθετεί τις απόψεις που εκφράσθηκαν για τον φράκτη στην Θράκη; Αποδέχεται ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί;

  • Πως θα αντιμετωπίσει συνολικά η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τέτοιου είδους προκλήσεις, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από μειονοτικούς βουλευτές;».