viologiki-gewrgiaΤο προφανές συγκυβερνητικό σχέδιο να απαξιώσει την βιολογική γεωργία, φέρνει με Ερώτησή του προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜ-Θ του Συνδυασμού «Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας», Τέρενς Κουίκ, μετά και την ανάδειξη του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ από τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστο Τρέλλη.

«Η μεθόδευση στην απαράδεκτη καθυστέρηση της οικονομικής ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών, σαφέστατα αποδυναμώνει τις προσπάθειές τους, που είναι εξαιρετικά σημαντικές στον ήδη συρρικνωμένο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής», δήλωσε ο κ. Κουίκ καταθέτοντας την Ερώτηση, η οποία έχει ως εξής:

«Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης βιοκαλλιεργητών.

Κύριε Υπουργέ,

Μέσα στη γενικότερη απαξίωση της πρωτογενούς παραγωγής από τις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησής σας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι στοχεύετε και την βιολογική γεωργία, αρνούμενος να τηρήσετε τα προβλεπόμενα για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης εκατοντάδων βιοκαλλιεργητών, εν προκειμένω της ακριτικής και ευαίσθητης εθνικά Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο συνάδελφος Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜ-Θ Χρήστος Τρέλλης, έφερε το ζήτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τη Συγκυβέρνηση, αλλά αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να το προωθήσω προσωπικά απ’ ευθείας σε εσάς μέσω της Βουλής, με την ιδιότητα του Βουλευτή αλλά και του Περιφερειακού Συμβούλου.

Τονίζω ότι εάν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, οι βιοκαλλιεργητές είναι αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, τις οποίες θα στηρίξουμε και ως ΑΝΕΛ και ως Περιφερειακός Συνδυασμός.

Και σας ερωτώ κ. Υπουργέ,

  1. Πότε σκοπεύει το Υπουργείο σας να δώσει επιτέλους την εκκρεμούσα οικονομική ενίσχυση στους βιοκαλλιεργητές;
  2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την περεταίρω ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας;
  3. Αντιλαμβάνεσθε ότι με αυτές τις αποκρουστικές συμπεριφορές και προς τους σύγχρονους γεωργούς, απαξιώνεται από τις πολιτικές σας, ακόμα περισσότερο η πρωτογενής παραγωγή;».

Το κείμενο που κατέθεσε ο κ. Τρέλλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο  ΑΜ-Θ και το οποίο επισυνάπτει στην Ερώτησή του ο κ. Κουίκ, έχει ως εξής:

«Οι βιοκαλλιεργητές της Π.Ε. Έβρου έχουν αποστείλει προς την κυβέρνηση, το ΥΠΑΑΤ, και τα κόμματα της βουλής επιστολή διαμαρτυρίας για την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης  από το πρόγραμμα  της Βιολογικής Γεωργίας. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Εμείς οι 483 αγρότες βιοκαλλιεργητές της Π.Ε. Έβρου που υπογράφουμε αυτή την διαμαρτυρία σήμερα Τρίτη 14.Οκτώβρη 2014 δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε οργισμένοι και αγανακτισμένοι από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ΥΠAΑΤ, που η μία αναιρεί την άλλη και έχει οδηγήσει στη χρόνια καθυστέρηση πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας.

Στο πρόγραμμα είμαστε ενταγμένοι από το έτος 2012 και σήμερα κλείνει και ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος.

Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες να προβεί στην πληρωμή του 1ου έτους του 2012 και να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες ώστε μέχρι τέλος του 2014 να γίνει και η πληρωμή του έτους 2013.

Διαφορετικά:

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Θα αποστείλουμε εξώδικο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την άμεση και έντοκη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2012, 2013, 2014.

Θα προβούμε σε ενέργειες για την παράλληλη ενημέρωση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. και του αντίστοιχου αρμόδιου γραφείου της Ε.Ε.

Τη διαμαρτυρία μας αυτή την αποστέλλουμε προς την κυβέρνηση, το ΥΠAΑΤ, τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές του Έβρου.

Ταυτόχρονα καλούμε τους συναδέλφους μας αγρότες βιοκαλλιεργητές από τις άλλες Π.Ε. της χώρας να προβούν σε ανάλογες ενέργειες».

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο:

Να εκφράσει την συμπαράστασή του στους βιοκαλλιεργητές όλης της Περιφέρειας.

Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ την άμεση καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων των καλλιεργητικών περιόδων 2011-2012 και 2012-2013 τόσο για τη βιολογική γεωργία όσο και για τη βιολογική κτηνοτροφία.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Τρέλλης.

Ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Βαβίας».