Ερώτηση για την παράνομη εργασία και διαμονή Βουλγάρων και Ρομά στη Θράκη, κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Αλληλεγγύης Γ, Κατρούγκαλος, και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρκουμπλή,  ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησής του:

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ«Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο αρχίζει να αναπτύσσεται στη Θράκη, καθώς αλλοδαποί εργάτες εισρέουν στην ελληνική επικράτεια για να απασχοληθούν σε γεωργικές καλλιέργειες, παρανόμως.

Συγκεκριμένα, Βούλγαροι υπήκοοι εγκαθίστανται σε καταυλισμούς στην περιοχή του Έβρου, της Ροδόπης, και σε άλλες περιοχές της Θράκης, με σκοπό την ανάληψη εργασιών και απασχόληση, χωρίς βεβαίως τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η εύκολη προσέγγιση μέσω του διασυνοριακού σημείου διελεύσεως ευνοεί την μαζική αυτή έλευση, που αποβαίνει εις βάρος των ντόπιων εργατών, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν άνισο ανταγωνισμό, εφόσον υπόκεινται στις διατάξεις εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου και είναι σύννομοι σε όλες τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Επιπλέον, τα διόλου ευκαταφρόνητα αυτά χρηματικά ποσά, καταλήγουν στη Βουλγαρία, γεγονός το οποίο συνιστά μια τεράστια απώλεια για την εθνική οικονομία.

Η νομιμότητα των Βούλγαρων εργατών δεν διασφαλίζεται, ούτε προκύπτει, και η αδήλωτη εργασία είναι φαινόμενο αδιαμφισβήτητο. Ακόμη και η βασική τυπική προϋπόθεση, αυτή της εκδόσεως άδειας εργασίας, εκλείπει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτει ανάγκη απασχολήσεως μαζικών ομάδων αλλοδαπών, Βουλγάρων και Ρομά, οι οποίοι διαμένουν σε παραπήγματα κάτω από άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες.

Η πρωτοφανής αυτή κάθοδος Βουλγάρων εργατών, συνιστά αναμφιβόλως ένα αναδυόμενο φαινόμενο του οποίου οι εθνικές και κοινωνικές επιπτώσεις διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, απόρροια της κρατικής ασυδοσίας και των μικροπολιτικών οφελών.

Οι συγκεκριμένες αυτές ομάδες Βουλγάρων αναπτύσσονται σταθερώς και εγκαθίστανται σε πρόχειρα παραπήγματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε υποτυπώδεις οικισμούς, ενώ αντιληπτές είναι οι δυσάρεστες κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου αυτού και ο αντίκτυπός του στον κοινωνικό και εθνικό ιστό.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

– Με ποιον τρόπο θα κατασταλεί το φαινόμενο αυτό, της συνεχούς και μαζικής ελεύσεως αλλοδαπών εργατών στη Θράκη, το οποίο προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημία και έρχεται να προστεθεί στα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευαίσθητη αυτή περιοχή της ελληνικής επικράτειας;».