ΣΤΥΛΚΟΝΕρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, με θέμα την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για το 2013, κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, και Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός.

Στο κείμενο της Ερώτησής τους, αναφέρουν:

«Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των νομών Ξάνθης και Ροδόπης όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση του 2013.

Μετά το τεράστιο πλήγμα που έχουν δεχθεί από τις ασθένειες της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, προστέθηκε η μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στη μεγάλη πλειοψηφία τους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού βοσκοτόπων που χαρακτηρίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως μη επιλέξιμοι.

Συγκεκριμένα, για τον νομό Ξάνθης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν 400 γεωργοκτηνοτρόφοι, και 600 να πληρωθούν με πολύ μειωμένα ποσά την εξισωτική αποζημίωσή τους.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στον νομό Ροδόπης, όπου θίγονται 300 περίπου κτηνοτρόφοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων και να πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2013 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους;».