3 (1)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, για την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θράκης, κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Στο κείμενο της ερώτησής του, αναφέρει:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, η απογύμνωση των νοσοκομείων της Θράκης από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγεί πολλές κλινικές στα όρια λειτουργικής κατάρρευσης.

Οι θέσεις των ιατρών που αποχωρούν από τα νοσοκομεία παραμένουν κενές ή καλύπτονται περιστασιακά από επικουρικούς ιατρούς. Παράλληλα, την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς προστρέχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό εργάζεται στα όρια της εξουθένωσης, και οι εργαζόμενοι ιατροί υπερβάλλουν εαυτούς δουλεύοντας υπό δυσμενείς συνθήκες.

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Χ.Α., Π. Ζησιμόπουλος.
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Χ.Α., Π. Ζησιμόπουλος.

Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων της Θράκης και το Υπουργείο Υγείας, προσπαθούν συστηματικά να καλύψουν τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό που έχουν δημιουργηθεί στο ΕΣΥ, με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιλύονται τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, αλλά να επεκτείνονται οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Θράκης.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιατρών, οι παραπάνω μετακινήσεις λαμβάνουν τη μορφή εκτοπίσεων, καθώς πραγματοποιούνται παρά τη θέληση των ιατρών, παραβιάζοντας κατάφωρα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι προφανές ότι με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στην ακριτική περιοχή της Θράκης.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Θράκης, η μόνη λύση που υπάρχει στο πρόβλημα των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, είναι  η προκήρυξη για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Θράκης;

– Προτίθεται να καλύψει με πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τις κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων της Θράκης ώστε να επιλυθεί οριστικά το προαναφερόμενο πρόβλημα και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Θράκη;».