Ερώτηση με θέμα τις καταστροφικές ζημιές στις καπνοκαλλιέργειες της Ροδόπης από την ασθένεια της «νεκρωτικής ίωσης», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν και τωρούν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης:

“Σε απόγνωση βρίσκονται κυριολεκτικά οι καπνοκαλλιεργητές του Νομού Ροδόπης, καθώς βλέπουν τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στις καπνοφυτείες η «νεκρωτική ίωση» (μωσαϊκό του καπνού), απώλειες που φτάνουν στο 60 – 70% της παραγωγής και σε μερικές περιπτώσεις η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Την εξάπλωση της ασθένειας ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες, λόγω του μεγάλου πληθυσμού του εντόμου ξενιστή (θρίπα) που προέκυψε από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και την παρατεταμένη ξηρασία της άνοιξης .

Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας που έχει φτάσει στα ύψη, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, βλέπουν από τώρα την φετινή παραγωγή να χάνεται λόγω της ασθένειας. Ήδη πολλοί καπνοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επανασπορές, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς ανεβασμένο κόστος παραγωγής

Σημειώνεται πως, για τους περισσότερους φτωχομεσαίους αγρότες των χωριών της περιοχής, η καπνοπαραγωγή αποτελεί σημαντική καλλιέργεια, παρά τη γενικότερη εγκατάλειψη της, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της Ε.Ε.

Ο Νομός Ροδόπης έχει 6.000 καπνοκαλλιεργήτες με μοναδική τους καλλιέργεια τον καπνό χώρια οι λοιποί που κάνουν μεικτές δηλώσεις καλλιέργειας, στην πλειοψηφία τους φτωχοί βιοπαλαιστές.

Έρχονται οι ζημιές αυτές των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης να προστεθούν στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολoγικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”,κλπ.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
– Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στην καπνοπαραγωγή των χωριών της Π.Ε.Ροδόπης και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν;
– Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.
– Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καπνοπαραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.”.