Ερώτηση σχετικά με την υποβάθμιση υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στη Θράκη, κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Κούζηλος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχεις ως εξής:

«Στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων, και εκτελώντας εντολές της τρόικας, η προηγούμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση, είχε στον σχεδιασμό της την υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών της Θράκης.

Είχε προταθεί αρχικά η κατάργηση των Λιμενικών Σταθμών Μαρωνείας και Αβδήρων, και ο υποβιβασμός του Υπολιμεναρχείου Λάγους σε Λιμενικό φυλάκιο υπαγόμενο διοικητικά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

ΚΟΥΣύμφωνα με πληροφορίες από Λιμενικούς της Θράκης, η μόνη εναπομείνασα λιμενική παρουσία στον Νομό Ροδόπης, τα μοναδικά Λιμενικά  Φυλάκια της Θράκης, που βρίσκονται στο Φανάρι και στη Μαρώνεια, τίθενται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου στο κατώτατο στάδιο υπολειτουργίας, απαξιώνοντας έτσι τον Νομό Ροδόπης και τη Θράκη κατ’ επέκταση, αφήνοντας την ευρύτερη περιοχή χωρίς επιχειρησιακή κάλυψη.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

– Τελικά, με βάση το οργανόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, ποια είναι η κατάσταση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στη Θράκη; Έχουν καταργηθεί ή υποβαθμιστεί Λιμεναρχεία και σταθμοί;

– Με ποιο σκεπτικό υποβαθμίζονται οι Λιμενικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή;

Έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες μιας περιοχής με ιδιαίτερη εθνική σημασία όπως είναι η Θράκη; Έχει ληφθεί υπόψη η σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια και για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων μας, τυχόν κατάργηση ή καθ΄  οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος;».