Ανάστατοι είναι οι 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή, για τη μη μονιμοποίηση τους αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις (2.375 άτομα), και για τη μη ανανέωση της πενταετίας τους οι υπόλοιποι.

Η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2017 λήγει η σύμβασή τους, δεν τους έχει ενημερώσει, ούτε για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται – είτε ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης είτε ως Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό – ούτε και για το πόσοι θα ενταχθούν σε κάθε κατηγορία.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδη, και 48 ακόμη συνάδελφοί του της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο κείμενο της Ερώτησής τους, αναφέρουν:

«Ανάστατοι είναι χιλιάδες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), καθώς ενώ σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία μονιμοποίησής τους η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 συστάθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ιδιαίτερη κατηγορία πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που κατέλαβε 4.000 οργανικές θέσεις με αντίστοιχη κατάργηση 4.000 οργανικών θέσεων μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού. Εξ’ αυτών, οι 3.400 θέσεις καλύφθηκαν από εποχικούς πυροσβέστες, ενώ οι 600 θέσεις από ιδιώτες, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας. Επίσης, με το Νόμο αυτό προβλέφθηκε ότι όσοι ΠΠΥ ήταν μέχρι 40 ετών ως την 31/12/2011 και ήσαν κάτοχοι απολυτήριου λυκείου, με αίτησή τους έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της πενταετίας είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν τη μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ όσοι δεν διέθεταν τις προϋποθέσεις αυτές είχαν το δικαίωμα να αιτηθούν ανανέωση της πενταετίας. Στις 09-06-2016 δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 1637 Β΄) η Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Τόσκα, που ρύθμιζε την διαδικασία μονιμοποίησης, ανανέωσης θητείας ή απόλυσης των ΠΠΥ. Η απόφαση αυτή από μόνη της δεν προκαλούσε δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού. Η μονιμοποίηση όμως των 2.100 περίπου ΠΠΥ, ήταν και είναι γνωστό ότι θα επιβάρυνε με ένα συγκεκριμένο ποσό της τάξης των 13.000.000 ευρώ περίπου τον τακτικό προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος του έτους 2017. Το 2014 η Κυβέρνηση της Ν.Δ με τον Ν.4249 (Α73), στο άρθρο 98 έδωσε την δυνατότητα ειδικά για την ένταξη των ΠΠΥ στο μόνιμο προσωπικό, αυτή να γίνει νωρίτερα από την λήξη της πενταετούς θητείας με ΚΥΑ, του Υπουργού Οικονομικών, Διοικητικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική γνώμη του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Τέτοια ΚΥΑ στα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ δεν εκδόθηκε. Στον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος έτους 2017, οι πιστώσεις που αφορούν την ιδιαίτερη κατηγορία, τους ΠΠΥ είναι αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, κατά λίγο μειωμένες, γεγονός που δεικνύει ότι αν δεν υπάρξουν: αλλαγή νόμου ή μισθολογίων, μονιμοποίηση των ΠΠΥ δεν είχε προβλεφθεί. Προκύπτει μόνο δυνατότητα ανανέωσης των εχόντων το σχετικό δικαίωμα για 5ετή θητεία και δυνατότητα επέκτασης της 5ετούς θητείας και σε αυτούς που έχουν τα προσόντα μονιμοποίησης (2.100 άτομα). Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερώσει τους 4.000 εργαζομένους για το αν θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά την 10η Φεβρουαρίου 2017, που λήγει η πρώτη 5ετία,  είτε ως ΠΠΥ, είτε ως μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό, καθώς επίσης, ποιοι και πόσοι θα ενταχθούν σε κάθε κατηγορία, προκειμένου και το Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί να προβεί στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ως οφείλει, άμεσα στη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης (ΠΠΥ) που πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου;
  • Έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την μονιμοποίηση όσων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης έχουν το δικαίωμα αυτό;
  • Θα ανανεώσει για τους υπόλοιπους ΠΠΥ την πενταετία για την απασχόλησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Αθανασίου Χαράλαμπος

Αναστασιάδης Σάββας

Ανδριανός Γιάννης

Αντωνιάδης Ιωάννης

Αντωνίου Μαρία

Αραμπατζή Φωτεινή

Αυγενάκης Ελευθέριος

Βαγιωνάς Γιώργος

Βεσυρόπουλος Απόστολος

Βλάσης Κώστας

Βλάχος Γεώργιος

Βορίδης Μάκης

Βούλτεψη Σοφία

Βρούτσης Ιωάννης

Γεωργαντάς Γεώργιος

Γιαννάκης Στέργιος

Γιόγιακας Βασίλειος

Γκιουλέκας Κώστας

Δαβάκης Αθανάσιος

Δήμας Χρήστος

Δημοσχάκης Αναστάσιος

Καββαδάς Αθανάσιος

Καραγκούνης Κώστας

Καράογλου Θεόδωρος

Καραμανλή Άννα

Κασαπίδης Γεώργιος

Κατσαφάδος Κώστας

Κεδίκογλου Σίμος

Κέλλας Χρήστος

Κεφαλογιάννης Γιάννης

Κόνσολας Μάνος

Κοντογεώργος Κώστας

Κουκοδήμος Κώστας

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κυριαζίδης Δημήτρης

Μηταράκης Νότης

Μπασιάκος Ευάγγελος

Μπουκώρος Χρήστος

Μπούρας Αθανάσιος

Οικονόμου Βασίλειος

Παναγιωτόπουλος Νίκος

Παπακώστα Κατερίνα

Σκρέκας Κώστας

Σταμάτης Δημήτρης

Στύλιος Γιώργος

Τζαβάρας Κώστας

Τραγάκης Γιάννης

Τσιάρας Κώστας».