Ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τους απλήρωτους εργαζομένους των «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Σάκης Βαρδαλής και κ. Γιάννης Δελής.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, αναφέρουν:

“Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από τις 13 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.» του Ομίλου ΑΚΚΑ που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Οι περίπου εκατό εργαζόμενοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο τους οφείλονται σταθερά, δεδουλευμένα τριών μηνών. Σήμερα οφείλονται τα δεδουλευμένα των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και μέρος του μήνα Φεβρουαρίου για πολλούς εργαζόμενους. Μάλιστα, για να λάβουν 400 – 500 ευρώ για τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, καθώς και το δώρο Πάσχα, είχαν πραγματοποιήσει και πάλι απεργιακή κινητοποίηση.

ΚΚΕ ΚΚΕΟι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο, καθώς δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά και πάγια έξοδα των ιδίων και των οικογενειών τους. Την ίδια ώρα, ενώ παράγουν κανονικά και η επιχείρηση εκτελεί παραγγελίες, η εργοδοσία επικαλείται ότι δεν έχει διαθέσιμα εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές από τους πελάτες της.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με απλήρωτα δεδουλευμένα, τα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποπληρωθεί. Συγκεκριμένα, το 2013 είχαν πραγματοποιήσει επίσχεση εργασίας όταν πάλι υπήρξε πρόβλημα στην καταβολή των δεδουλευμένων. Η συνολική οφειλή για εκείνη την περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 850.000 ευρώ, για το οποίο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική απόφαση και συμφωνία για τον τρόπο αποπληρωμής, η επιχείρηση αθετεί τις δεσμεύσεις της αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στα «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.», καθώς επίσης και για να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων”.