Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές που βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο με τις απολύσεις και την εργασιακή περιπλάνηση, και καλύπτουν τα κενά που έχουν προκύψει και από τις χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, ενώ εμπαίζονται από την ελληνική κυβέρνηση για τον διορισμό τους κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του κατήγγειλε ότι “οι αναπληρωτές καθηγητές υφίστανται μια σειρά από αρνητικές διακρίσεις δουλεύοντας χωρίς αποζημίωση οδοιπορικών και επιδότηση ενοικίου στις περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους στις οποίες στέλνονται να υπηρετήσουν, χωρίς να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε άδειες αντίστοιχες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, ενώ πολλές φορές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από δεκαπέντε μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους”.

Περαιτέρω, σημειώνεται στην Ερώτηση, “η γενικευμένη ενοποίηση ειδικοτήτων που ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και για την ενοποίηση γνωστικών αντικειμένων, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη μόρφωση των παιδιών, φανερώνει ότι σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές, είναι στο στόχαστρο μιας γενικευμένης επίθεσης που οδηγεί σε ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο με περιορισμό της Γενικής Παιδείας”.

Καταληκτικά, υπογραμμίζεται οτι ‘όλα δε τα παραπάνω αποτελούν συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματόδοτησης, περικοπών και υποβάθμισης της παιδείας, που προωθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κοινού με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ.”.

Και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θέτει στην Κομισιόν τα συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη:

– για μόνιμους διορισμούς καθηγητών;

– για εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομισθίους, χωρίς καμία διάκριση;».