ΚΕΦ

Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική ερώτηση, ζητώντας να ενημερωθεί για τι βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Αναλυτικά στην ερώτησή του αναφέρει:

«Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) της Ελλάδος, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.

Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτής της ασθενείας των αιγοπροβάτων, και με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι;».