Στις 30 του περασμένου Ιανουαρίου ο Υπουργός Υγείας επισκεπτόμενος το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής, δήλωνε: «Το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι ένα κτίριο που θέλει ριζική αναδιοργάνωση. Χρειάζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο γιατί οι υποδομές του υφιστάμενου είναι όντως απαρχαιωμένες και αυτό δυσκολεύει την δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχουμε δρομολογήσει είναι να υπάρξει μια προοπτική να ενταχθεί η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου σε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψει συνολικά να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός όλου του συστήματος υγείας. Είμαστε σε καλό δρόμο, το νοσοκομείο Κομοτηνής έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα αυτό δεν επιχορηγεί τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά νομίζουμε ότι με μια πειστική επιχειρηματολογία που υπήρξε, καταφέραμε να γίνει μια ειδική εξαίρεση για το νοσοκομείο Κομοτηνής». Ο κ. Ξάνθος είχε θέσει ως χρονικό ορίζοντα οριστικής απόφασης για υλοποίηση της δέσμευσής του για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Με δεδομένο όμως ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους παρήλθε, και επειδή κατά το παρελθόν η τοπική κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας πολλαπλών ανακολουθιών γύρω από το θέμα, ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση με την οποία απευθυνόμενος προς τον κ. Ξανθό του υπενθυμίζει τι είχε πει στην Κομοτηνή στις 30-1-2017, και ζητά να πληροφορηθεί πότε ξεκινά η υλοποίηση της δέσμευσής του για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής.  

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Στις 30 Ιανουαρίου του 2017 επισκεφθήκατε το νοσοκομείο Κομοτηνής και προβήκατε μετά από σειρά συσκέψεων που είχατε εκεί στις εξής δηλώσεις: «Το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι ένα κτίριο που θέλει ριζική αναδιοργάνωση. Χρειάζεται ένα καινούργιο νοσοκομείο, γιατί οι υποδομές του υφιστάμενου είναι όντως απαρχαιωμένες και αυτό δυσκολεύει την δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχουμε δρομολογήσει είναι να υπάρξει μία προοπτική να ενταχθεί η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου σε ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα επιτρέψει συνολικά να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός όλου του συστήματος υγείας. Είμαστε σε καλό δρόμο, το νοσοκομείο Κομοτηνής έχει μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Σημειωτέον, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν επιχορηγεί την δημιουργία νέων υποδομών αλλά νομίζουμε ότι με μια πειστική επιχειρηματολογία που υπήρξε, καταφέραμε να γίνει μία ειδική εξαίρεση για το νοσοκομείο Κομοτηνής. Έχουμε υποβάλει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στελέχωσης των υποδομών, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση. Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις και στην συνέχεια και σε συνεργασία και με την διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής, με την αυτοδιοίκηση της περιοχής και με την Υγειονομική Περιφέρεια θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε σιγά-σιγά να προωθηθεί με βιώσιμο τρόπο και με εγγυημένα βήματα ένα αίτημα χρόνων, που θεωρώ ότι πραγματικά τώρα οφείλουμε να το διασφαλίσουμε. Έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο για τον νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, έχουν έρθει ειδικοί εμπειρογνώμονες- στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα,  θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να υπάρξει μια θετική κατάληξη». Μετά τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προσδιορίσατε τον Ιούνιο ως τον μήνα που θα υπήρχε θετική κατάληξη των διαμειβομένων για το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής,

Ερωτάσθε:

Πότε ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξη, χρηματοδότηση, δημοπράτηση και υλοποίηση του μεγάλου ονείρου του λαού της Ροδόπης που δεν είναι άλλο από την κατασκευή ενός Σύγχρονου Νέου Νοσοκομείου που για τόσα χρόνια στερήθηκαν οι συμπολίτες μας;».