κουικ1«Όταν οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δοκιμάζονται από πέρυσι με την ευλογιά και φέτος με τον καταρροϊκό πυρετό, είναι γαϊδουριά της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να μη τους καταβάλει τις οφειλόμενες εξισωτικές αποζημιώσεις. Κατανοώ πλήρως την αγανάκτησή τους, όπως και το έντονο ύφος της ανακοίνωσής τους, η οποία επί της ουσίας απευθύνεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Αυτό δήλωσε, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝ.ΕΛ. και Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης / ΑΜ-Θ με τον συνδυασμό «Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας», κ. Τέρενς Κουίκ.

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη, και επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, έχει ως εξής:

«Χωρίς σχόλια σας παραθέτω ανακοίνωση των κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις χρονίζουσες οφειλές στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους.

Σας υπενθυμίζω ότι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ έχουν πληγεί από πέρυσι λόγω ευλογιάς, που δυστυχώς επανέκαμψε, ενώ τώρα δοκιμάζονται και από τον καταρροϊκό πυρετό.

Φυσικά με τεράστια οικονομική ζημιά, την οποία δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να επουλώσει η όποια αποζημίωση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν και η οποία επί της ουσίας απευθύνεται στον Πρωθυπουργό (εξ ου και απευθύνω την παρούσα Ερώτηση και στον Υπουργό Επικρατείας), έχει ως εξής:

“Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τους επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν με την ψυχική υγεία των κτηνοτρόφων.

Για το φιάσκο των απλήρωτων κτηνοτρόφων ευθύνη φέρουν όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία της πληρωμής.

Αν οι υψηλά αμειβόμενοι πολιτικοί, σύμβουλοι και εκλογικά αποτυχημένοι πολιτευτές,  επικεφαλής  του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρούν ότι δεν μπορούν να λύσουν τυπικά προβλήματα όπως αυτό των επιλέξιμων βοσκοτόπων, τους καλούμε να παραιτηθούν.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος τους διόρισε, φέρει ακέραια την ευθύνη της επιλογής των αδιάφορων και των ανίκανων.

Σας καλούμε για τελευταία φορά να προχωρήσετε άμεσα στην πραγματική πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας.

Η υπομονή έχει και τα όριά της».

Και σας ερωτώ κ. κ. Υπουργοί,

1. Θα προχωρήσετε άμεσα στην πραγματική πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους;

2. Αντιλαμβάνεστε το δίκαιο του αιτήματός τους, το οποίο προφανέστατα δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά όλη τη χώρα;

3. Έλαβε κ. Υπουργέ Επικρατείας, γνώση της ανακοίνωσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και τι απαντά στους κτηνοτρόφους μέσω των ενεργειών του;».