Απαντήσεις στις Ερωτήσεις που έχει θέσει από τις 22/6 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες σε περιοχές της Ροδόπης από την πρόσφατη κακοκαιρία, αναμένει ο βουλευτής Β΄ Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση αναφέρει:

ΛΑΓΟΣ«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, σχεδόν ολική ήταν η καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες της Ροδόπης από τη νεροποντή η οποία έπληξε περιοχές του νομού το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου και κατάστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνού και σιτηρών σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς του, από την Κομοτηνή έως και την περιοχή του Δήμου Αρριανών.
Επιπλέον, παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν γεωργικοί ελκυστήρες και αγροτικές υποδομές σε όλο το εύρος της συγκεκριμένης περιοχής, και υποχώρησαν οδοστρώματα, ενώ υπολογίζονται σε περισσότερα από 15.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις.
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και αιτούνται την κατά το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχούν για την καθυστέρηση που θα προκύψει στη σχετική διαδικασία λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1) Δεδομένης της σχεδόν ολικής καταστροφής την οποία έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή του νομού Ροδόπης, προτίθεται να μεριμνήσει για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών, ώστε να δοθούν το συντομότερο οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους; 

2) Με ποιον τρόπο θα επιλυθεί το θέμα της συνεχιζόμενης αποχής των εκτιμητών του ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η απαιτούμενη διαδικασία και να αποζημιωθούν τάχιστα οι πληγέντες αγρότες του νομού Ροδόπης;».