Κοινή ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσαν οι βουλευτές από Το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ και Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση του προγράμματος Voucher 2016 από τον ΟΑΕΔ για 26.000 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών.
Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους, επρόκειτο για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015 «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού».
Το πρόγραμμα διατηρούσε τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά θα απευθυνόταν πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς.
Παρόλα αυτά παρήλθαν άπρακτοι έξι μήνες με συνεχείς αναβολές, και μέσα Ιουνίου κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν γνωρίζει αν και πότε τελικά θα ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων, και ενώ η ανεργία καλπάζει στη χώρα κατά μέσο όρο με ποσοστό 24,2%.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Κύριε υπουργέ.
Ζούμε σε μία χώρα όπου τα ποσοστά ανεργίας κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2016 έφθαναν το 24,2% του ενεργού πληθυσμού, πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 1,16 εκατομμύρια ανέργους.
Παρά το γεγονός ότι η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, σε όλη την Ευρώπη καταγράφει υψηλά ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει μακράν την θλιβερή πρωτιά σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες καθιστώντας ασφυκτικές τις συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες οικογένειες.
Από τον Ιανουάριο του 2016 ο ΟΑΕΔ είχε προαναγγείλει ένα νέο πρόγραμμα «Voucher» το οποίο επρόκειτο να ανακοινωθεί αρχικά έως τα τέλη Ιανουαρίου και στην συνέχεια ελάμβανε διαδοχικές και ατέρμονες παρατάσεις μέχρι και σήμερα. Το πρόγραμμα αυτό θα απευθυνόταν σε 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, επρόκειτο για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον Μάιο του 2015, «λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού».
Το πρόγραμμα διατηρούσε τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά θα απευθυνόταν πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς.
Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ωφελούμενοι θα ελάμβαναν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχονταν εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Παράλληλα, το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πήγαινε, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, στον άνεργο και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος θα ελάμβανε, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500, για 130 ώρες κατάρτισης, με κατ’ ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονταν σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.
Να σημειωθεί ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα αφορούσε σε 8 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ενέργεια, Τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών, logistics κ.α και σε 43 ειδικότητες.
Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι προβλεπόταν να λάβουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασιζόταν σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ο σχεδιασμός προέβλεπε, επίσης, τη διαμόρφωση και τη διάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων στους παρόχους κατάρτισης, ώστε να υπάρχει ενιαίο σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων που θα προσφερόταν στους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο το κάθε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης δε θα μπορούσε να σχεδιάζει το δικό του πρόγραμμα σπουδών.
Με βάση τα παραπάνω και ενώ έχουν ήδη περάσει 6 μήνες από την ανακοίνωση τους, Ερωτάσθε:
Α) Ισχύουν μέχρι και σήμερα οι όροι του προγράμματος Voucher 2016 από τον ΟΑΕΔ για 26.000 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών;
Β) Αν ναι, ποιοι οι λόγοι της καθυστέρησης ενεργοποίησης του, με δεδομένη την κοινωνική πραγματικότητα στην αγορά εργασίας;
Γ) Πότε σκοπεύετε, να ανακοινώσετε την έναρξη υλοποίησής του;».