Την αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού, κ. Αχμέτ Ιλχάν, έχει προκαλέσει η απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ηλία Χαντζή, για την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων της Ροδόπης και του Έβρου κατά την ημέρα της Παρασκευής, ώστε αυτά να ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους στις 13:30 ή στις 14:00 το μεσημέρι. «Η απόφαση αναιρεί ουσιαστικά το επί σειρά ετών κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών της μειονότητας να προσέρχονται ακόλλητα στα ιερά τεμένη για την προσευχή της Παρασκευής, την ίδια στιγμή που κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στη δευτεροβάθμια μειονοτική εκπαίδευση», σχολιάζει ο βουλευτής, που κατέθεσε και σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, και συμπληρώνει: «Η ακόλλητη τέλεση της θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, αποτελεί θέμα συνταγματικής τάξης και ισοτιμίας όλων των Ελλήνων πολιτών έναντι του νόμου».

Η κοινοβουλευτική Ερώτηση του βουλευτή:

«Κύριε υπουργέ.

Δυσάρεστη έκπληξη για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης – και ειδικότερα για τους μαθητές της μειονότητας που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τις οικογένειές τους – υπήρξε η με αριθμό πρωτοκόλλου 4012 της 13-10-2015, απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Ηλία Χαντζή, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι Διευθυντές των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης, το αργότερο μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, να δρομολογήσουν ρυθμίσεις ώστε «την ημέρα της Παρασκευής, στα μειονοτικά σχολεία δεν θα έχουμε πρόωρη αποχώρηση, και η λήξη του πρωινού προγράμματος να γίνεται τις ίδιες ώρες που ισχύει και για τις άλλες μέρες (δηλαδή ανάλογα με τον τύπο του σχολείου, στις 13:30 ή στις 14:00)».

Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναιρεθεί το δικαίωμα της τέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών κατά τη μεγάλη για το Ισλάμ ιερή προσευχή της Παρασκευής, αφού σχετική μνεία στην απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, γίνεται μόνο για τη διευκόλυνση των δασκάλων ως προς την προσέλευσή τους στα ιερά τεμένη τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε, ότι η ώρα της προσευχής της Παρασκευής, διαφέρει ανάλογα με την εποχή, με συνέπεια κατά την εφαρμογή της θερινής ώρας, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, αυτή ουσιαστικά να συμπίπτει με το πέρας του σχολικού ωραρίου.

Μεγάλη αντίφαση προκύπτει και από το γεγονός ότι στη μειονοτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάθε Παρασκευή, το σύνολο της μουσουλμανικής εκπαιδευτικής κοινότητας, διευκολύνεται για την τέλεση της προσευχής με την πρόωρη ολοκλήρωση του σχολικού ωαρίου.

Κύριε υπουργέ.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 16 παρ. 2, προβλέπει ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Η νομοθεσία για τον σχολικό εκκλησιασμό των μαθητών, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο «εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη, πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών στις παρακάτω περιπτώσεις:

– Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.

– Την ημέρα του Πολιούχου, όταν οι τοπικές συνθήκες του εορτασμού το επιτρέπουν.

– Μια φορά τον μήνα σε εργάσιμη ημέρα, τις δυο πρώτες ώρες, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, κι εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση των μαθητών.

– Εκτάκτως μέχρι τρεις φορές το διδακτικό έτος, όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων, σε ώρες λειτουργίας ή μη του σχολείου».

Στη Θράκη λειτουργούν μειονοτικά σχολεία στα οποία οι φοιτούντες μαθητές είναι μουσουλμάνοι.

Ήδη από το 2002, με οδηγία της τότε Ειδικής Γραμματέως Παιδείας, Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, κ. Στέλλας Πριοβόλου, σχετικά με τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων την Παρασκευή, ημέρα ομαδικής προσευχής των μουσουλμάνων, δόθηκε εντολή ώστε «τα σχολεία αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια πρακτική που λειτουργούσαν και  κατά το παρελθόν».

Εξάλλου, αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμα αποτελεί η ισότιμη αντιμετώπιση Ελλήνων πολιτών – μαθητών, για την ακόλλητη εξάσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, κατ’ αντιστοιχία των όσων ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τον «εκκλησιασμό των Ορθοδόξων μαθητών», πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι μέλη μιας διεθνώς αναγνωρισμένης μειονότητας και φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία αναγνωρισμένα από το Κράτος και τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάσθε:

– Σκέφτεστε να ανακαλέσετε την απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, με την οποία παρακωλύεται επί της ουσίας η ελεύθερη τέλεση της θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων μαθητών των μειονοτικών δημοτικών σχολείων των νομών Ροδόπης και Έβρου;».