Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου για την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις ζημιών του 2016 και στις πληρωμές αποζημιώσεων του 2015, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης καταργήθηκαν διατάξεις σχετικά με τις μετακινήσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και γι’ αυτό απέχουν από το έργο της εκτίμησης των ζημιών», κατάθεσε η βουλευτίνα Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, «οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα με πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και των ασφαλιστικών εισφορών τους». Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό πότε θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στο ζωικό κεφάλαιο, γιατί καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων για ζημιές του 2015, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των πληγέντων αγροτών.

Τα βασικά σημεία της Ερώτησης:

«Οι πρόσφατες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες από παγετό και χαλάζι έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και πολύ μεγάλη ανησυχία στους αγρότες διάφορων περιοχών της χώρας.

Η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών, με δεδομένο ότι η απώλεια της παραγωγής τους, τους στερεί τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμη και το κόστος παραγωγής.

Αυτό το αυτονόητο αίτημα των αγροτών δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης καταργήθηκαν ορισμένες διατάξεις σχετικά με τις μετακινήσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ όλης της χώρας, και για αυτό απέχουν από το έργο της εκτίμησης των ζημιών.

Με δεδομένο ότι ιδιαίτερα σε ορισμένες πρώιμες καλλιέργειες αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, χρειάζεται άμεση εκτίμηση των ζημιών, είναι φανερό ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, που λόγω και των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αποφάσεων της τελευταίας περιόδου, δέχονται απανωτά χτυπήματα με πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγχρόνως, δε, με την καθυστέρηση εκτίμησης των ζημιών, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές του 2015.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πότε θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στο ζωικό κεφάλαιο;

– Γιατί καθυστερεί η πληρωμή των αποζημιώσεων για ζημιές του 2015 και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των πληγέντων αγροτών;».