Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης και Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ), απέστειλε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής, κ. Φελίνα Καζάκου, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για το πρόσφατο τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα να «μυρίσει» το νερό της Κομοτηνής (για το θέμα έδωσε και συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου), και επισημαίνοντας πως «εξακολουθούν να υπάρχουν παράπονα σχετικά με τη διαχείριση αντίστοιχων τεχνικών προβλημάτων και με την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε».

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Καζάκου:

«Προς:

τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ.

τη Διευθύντρια της ΔΕΥΑΚ.

Με αφορμή το τελευταίο τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε την προηγούμενη Κυριακή και αφορούσε τη διακοπή λειτουργίας του κεντρικού αντλιοστασίου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, καθώς επίσης του γεγονότος ότι συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων σχετικά με την ποιότητα,  την έντονη  οσμή αλλά και το χρώμα του νερού που καταναλώνουν οι συνδημότες μας, θα σας παρακαλούσα εντός των επομένων ημερών να μας απαντήσετε εγγράφως και να δώσετε στοιχεία στη δημοσιότητα που αφορούν τα παρακάτω σημεία, εξαιρετικού ενδιαφέροντος σχετικά με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών:

  • Για ποιόν λόγο το κεντρικό αντλιοστάσιο δεν διαθέτει εφεδρικό τρόπο λειτουργίας σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης, καθώς είναι βέβαιο πως μπορεί να επαναληφθεί ένα αντίστοιχο γεγονός;
  • Υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση του χημικού εργαστηρίου της ΔΕΥΑΚ για την καταλληλότητα του νερού που καταναλώθηκε;
  • Υπάρχει έλεγχος της ποιότητας του νερού που καταναλώθηκε, από άλλον φορέα (όπως γενικό χημείο του κράτους), ή περιοριζόμαστε μόνο στα αποτελέσματα ελέγχου του χημικού εργαστηρίου της ΔΕΥΑΚ;
  • Ποια είναι η συχνότητα και οι εργασίες καθαρισμού (δεν αναφέρομαι στη χλωρίωση), που έχουν πραγματοποιηθεί στην ανοιχτή δεξαμενή του εξωτερικού Υδραγωγείου του Δήμου Κομοτηνής το τελευταίο εξάμηνο;
  • Για ποιόν λόγο εξακολουθεί σε κάποια σημεία της πόλης να υπάρχει έντονη οσμή του χλωρίου;

Καθώς το νερό αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό και τα όποια προβλήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στην πλειοψηφία των δημοτών μας, σας εφιστούμε την προσοχή και προτείνουμε τα παρακάτω:

  1. Τα αντλιοστάσια των δεξαμενών θα πρέπει να διαθέτουν εφεδρικά συστήματα λειτουργίας, κάτι το οποίο θα απέτρεπε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα.
  2. Αιτούμαστε την έγγραφη διαβεβαίωση του χημικού εργαστηρίου της ΔΕΥΑΚ για την ποιότητα του νερού που καταναλώθηκε για το επίμαχο χρονικό διάστημα.
  3. Αιτούμαστε τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας του νερού, και από δεύτερο ελεγκτικό μηχανισμό (πιστοποιημένο από το κράτος).
  4. Την έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών – συνδημοτών για τη διακοπή χρήσης του νερού σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Για τη Δημοτική Παράταξη «Εμείς … η πόλη», Καζάκου Φελίνα».