“Το γεγονός δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για αλλότριους σκοπούς και απόκρυφες προθέσεις”.

“Το ΜΟΗΑ, με προγραμματικές θέσεις ισότιμης προβολής της άλλης κληρονομιάςκαι του διαπολιτισμικού διαλόγου και επικοινωνίας, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ερευνητικού κέντρου Μοχάμετ Άλι για την καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι (ΜΟΗΑ) εκφράζει βαθύτατη οδύνη για την καταστροφική πυρκαγιά στο επιβλητικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο του Νομού Έβρου. Ένα μοναδικό μνημείο πρώιμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής στο γύρισμα του 14ου/15ου αι. που δέσποζε για αιώνες στην πόλη και την κοιλάδα του Έβρου, ανάμνηση μια σημαντικής μεταβατικής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας και έργο ανθρώπινης διάνοιας, στέκει πια βαριά τραυματισμένο.

Η Ελληνική Πολιτεία είναι η μόνη αρμόδια να διερευνήσει και να αποφανθεί για τα αίτια του συμβάντος. Οφείλει, μάλιστα, να δείξει την απαραίτητη γενναιότητα ώστε να μη διστάσει να παραδεχθεί ακόμα και τις δικές της ευθύνες εάν αυτές αποδειχθεί ότι υπάρχουν. Η ίδια άλλωστε φέρει και την αποκλειστική ευθύνη ανάταξης του μνημείου.

Το ΜΟΗΑ, μαζί με άλλους επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα, αλλά και προσωπικότητες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι στη διάθεση της πολιτείας, πρόθυμοι αρωγοί και συμπαραστάτες, αλλά και αυστηροί κριτές για καθυστερήσεις, αβελτηρίες, αναβολές και παραλείψεις, ηθελημένες ή μη.

Η περιοχή, σημείο συνάντησης πολιτισμών, με πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα από διάφορες περιόδους, δεν μπορεί να στερηθεί επί μακρόν το μνημείο. Πρέπει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, και γιαυτό οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, να παραδοθεί αναστηλωμένο και προστατευμένο. Το γεγονός δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για αλλότριους σκοπούς και απόκρυφες προθέσεις.

Το ΜΟΗΑ, με προγραμματικές θέσεις ισότιμης προβολής της άλλης κληρονομιάςκαι του διαπολιτισμικού διαλόγου και επικοινωνίας, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αποκατάστασης του μνημείου”.