“Το ψέμα το κατασκευάζεις, την αλήθεια όχι”.


Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της εμφάνισης (φανέλα  και σορτσάκι) του ποδοσφαιρικού σωματείου ΠΑΕ Ποντίων, εξέδωσε η ΕΠΣ Θράκης, “προς αποκατάσταση της αλήθειας”, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Ι) Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμά της το 1994. Η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων δεν παραπέμπει σε  κανενός είδους ρατσιστικό ή πολιτικό περιεχόμενο, πολύ δε μάλλον  δεν προσβάλλει τη δημόσια αιδώ. Οι Γενοκτονίες είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου και βαθύτατα ανθρωπιστικό παγκοσμίως. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, ασχέτως καταγωγής, καθώς επίσης και κάθε σωματείου, μορφωτικού, πολιτιστικού, ακόμη και αθλητικού (ποδοσφαιρικού), να οργανώνει κάθε είδους δράσεις και εκδηλώσεις θέλοντας έτσι να ενημερώσει τους πολίτες και να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν αρνούμαστε την ιστορία, σεβόμαστε την ευαισθησία των απανταχού Ποντίων και Ποντιακών σωματείων, αλλά δεν δεχόμαστε να μας καταλογίζεται οποιαδήποτε μομφή για «σκοπιμότητα – δόλο», και ούτε δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού.

ΙΙ) Ενήργησε (σ.σ. η ΕΠΣ Θράκης), όχι αυτοβούλως αλλά στηριζόμενη στους ισχύοντες  κανονισμούς (Κανονισμός Αγώνων Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Σωματείων 2017, άρθρο14 – Κανονισμός στολών της UEFA, άρθρο 32 – Κανόνων Παιχνιδιού FIFA 2017-18, κανόνας 4), και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου αναφέρονται τα εξής: Απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού, δυνατών αλκοολούχων ποτών και σλόγκαν πολιτικής ή θρησκευτικής ή εθνικής (φυλετικής) φύσεως ή άλλων που για οποιοδήποτε λόγο προσβάλλουν την δημόσια αιδώ. Επίσης αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι επιτρεπόμενες αναγραφές σε μια ποδοσφαιρική εμφάνιση , τα σημεία της  εμφάνισης  που θα προβάλλονται και οι διαστάσεις που μπορεί να έχει η καθεμία από αυτές, οι οποίες είναι: α) όνομα ποδοσφαιριστή β) ο αριθμός της εμφάνισης (φανέλα και σορτσάκι) γ) το έμβλημα της ομάδας που μπορεί να περιλαμβάνει το σήμα, το όνομα ή τη μασκότ της ομάδας ή ακόμη και τη σημαία της χώρας, της επαρχίας ή της πόλης από την οποία  προέρχεται, και το σήμα ή σημαία ή «ταυτότητα» της Εθνικής Ομοσπονδίας δ) το όνομα του χορηγού (σπόνσορα της ομάδας) και ε) το σήμα ή το όνομα της εταιρείας που παράγει την εμφάνιση. Πέραν των ανωτέρω δεν μπορεί να αναφέρεται τίποτε άλλο. Η ποδοσφαιρική εμφάνιση μιας ομάδας δεν μπορεί να αποτελέσει «πλατφόρμα» για την προβολή οποιουδήποτε μηνύματος με πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα, το ιστορικό, κοινωνικό ή ηθικό υπόβαθρο που μπορεί να διαθέτει.

Το ψέμα το κατασκευάζεις, την αλήθεια όχι».