ΑΣΥ– Διακόπτεται η χρήση των συστημάτων επικοινωνίας TETRA, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Την αρνητική αυτή εξέλιξη που γυρνά το Σώμα της Αστυνομίας δεκαετίες πίσω απομειώνοντας την ασφάλεια των επικοινωνιών της, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με επιστολή της στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, στα πολιτικά κόμματα, και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, με την ευχή «η λύση να μη βρεθεί μετά από τραγικά γεγονότα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ.

Πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με την απροσδόκητη διακοπή των λειτουργιών του ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνιών TETRA, λόγω εκπνοής της δεκαετούς συμβάσεως που συνόδευε την εγκατάστασή του, και την αναγκαστική επιστροφή σε ξεπερασμένου τεχνολογικού τύπου ασύρματους των δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, όπου και ο τελευταίος κακοποιός ήταν σε θέση να “κρυφακούει” τις επιχειρησιακές ενέργειες.

Όλοι γνωρίζουμε τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του Έλληνα Αστυνομικού αλλά και για αυτή καθ’ αυτή την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, και εγείρονται εύλογα ερωτηματικά τα οποία επιτείνουν τόσο την καθημερινή ανασφάλεια των συναδέλφων όσο και τη συνεχιζόμενη απογοήτευση που τους προκαλούν οι αποφάσεις των Ηγεσιών τους, διαχρονικά.

Δυστυχώς, το ακριβοπληρωμένο σύστημα επικοινωνιών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το γνωστό C4I, αντί να επεκταθεί για τις ανάγκες όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως προβλεπόταν και από τις γνωστές “λεόντειες συμβάσεις”, αποτέλεσε επί μακρόν πεδίο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και δικαστικών ερευνών, χωρίς ωστόσο να διαλυθούν οι σκιές που εξ αρχής συνόδευαν τη σκανδαλώδη, όπως τελικά αποδείχθηκε, αυτή υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, αντί οι πολιτικές και φυσικές ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να μεριμνήσουν εγκαίρως – και ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών γύρω από την ορθότητα των συμβάσεων του C4I – με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των σύγχρονων υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας, άφησαν…αμέριμνα τον χρόνο να κυλήσει ως την εκπνοή της συγκεκριμένης σύμβασης του συστήματος ΤΕΤRΑ.

Επέδειξαν έτσι ολιγωρία στην αντιμετώπιση τόσο των αυξημένων κινδύνων που επωμίζονται σήμερα οι συνάδελφοί μας, όσο και για το όποιο κόστος έχει η μετάπτωση σε παρωχημένα συστήματα επικοινωνιών σε επιχειρησιακό επίπεδο (νεκρές ζώνες λόγω μορφολογίας εδάφους – αποστάσεων, αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ Κέντρου και επιχειρησιακών μονάδων), όσο και σε προσωπικό (τροφοδότηση αγχωτικών καταστάσεων, χρήση προσωπικών κινητών τηλεφώνων, κ.λπ.).

Κύριε Υπουργέ.

Ο Έλληνας Αστυνομικός απαιτεί στις σημερινές ζοφερές συνθήκες υπηρεσιακής ζωής και προσωπικής διαβίωσης, η Ηγεσία του να κάνει τα ανθρωπίνως αδύνατα, δυνατά, για να τον προστατεύει, αν όχι από τα απρόβλεπτα, τουλάχιστον από κάθε ορατό και προβλέψιμο κίνδυνο.

Σας καλούμε να δώσετε το συντομότερο δυνατόν τέλος στο όλο πρόβλημα, και με διαφανείς και συμφέρουσες διαδικασίες για το ελληνικό δημόσιο, να μεριμνήσετε για την εγκατάσταση σε όλη τη χώρα ενός σύγχρονου και ασφαλούς συστήματος επικοινωνιών, όπως αρμόζει σε σύγχρονα Σώματα και όχι σε αστυνομίες υπανάπτυκτων κρατών.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης μόνο προβλήματα μπορεί να συσσωρεύσει, και ελπίζουμε η λύση να μη βρεθεί μετά από τετελεσμένα γεγονότα και μάλιστα τραγικά».