“Επιστροφή” στις ρίζες για τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης

Θα επισκεφθεί τη Σωζόπολη Βουλγαρίας και θα συναντηθεί με τον Ελληνικό Σύλλογο "Απολλωνία".
ΠΣΑ 1

"Επιστροφή" στις ρίζες για τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών ΡοδόπηςΤην Παρασκευή 1 Ιουνίου ξεκινά η επίσκεψη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας όπου και θα συναντηθεί με τον Ελληνικό Σύλλογο “Απολλωνία”.

Οι δύο σύλλογοι πρόκειται να αναπτύξουν σημαίνουσα συνεργασία, ενώ κατά την πρώτη αυτή επαφή, τα μέλη του συλλόγου από την Κομοτηνή θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ελληνικές πόλεις της Μαύρης θάλασσας.

Η δράση πραγματώνεται με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής, και σε ανακοίνωσή του ο ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης εκφράζει ευχαριστίες προς τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής για την πολύτιμη βοήθειά της.

"Επιστροφή" στις ρίζες για τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης
Ανατολικορωμυλιώτισσες από τα Μπογιαλίκια (φωτό: Μαριάννα Κηπουρού).

Πάλαι ποτέ…

Ο Γάλλος περιηγητής Sieur de Poullet (Nouvelles relations du Levant qui continent diverses remarques…Paris 1668), καταγράφοντας την καθημερινή ζωή της βόρειας Θράκης, τα έθιμα και τις φορεσιές των γυναικών, γράφει για τις Ελληνίδες της βόρειας Θράκης, ότι με την ντελικάτη κορμοστασιά τους, την κοινωνικότητα, τη ζωντάνια και την ευγένειά τους, του θύμισαν τις Γαλλίδες της εποχής εκείνης: “Όλοι οι κάτοικοι της Ρουμελίας (βόρειας Θράκης) είναι Έλληνες και στην καταγωγή και στο δόγμα. Διατηρούν πάντοτε τους χορούς, τα τραγούδια και τη διασκέδασή τους. Οι γυναίκες δεν κρύβουν διόλου το πρόσωπό τους όπως συμβαίνει στην Ανατολή. Στολίζουν το κεφάλι τους με λουλούδια και καρπούς. Τα μαλλιά τους σχηματίζουν πίσω κοτσίδα με μαλαματένια ή ασημένια βότσαλα. Φορούν περιδέραια, όχι από μαργαριτάρια αλλά από κέρματα χάλκινα, ασημένια ή χρυσά, που κρέμονται περασμένα σε κορδόνι όπως το μενταγιόν. Επίσης σκεπάζουν το στήθος με ένα τούλι κεντημένο ολόκληρο με νομίσματα. Είναι γυναίκες τόσο ντελικάτες που σου θυμίζουν τις Γαλλίδες. Έχουν ζωντάνια και ευγένεια. Αλλά με τόση χάρη κάνουν το εμπόριο τους, που δεν μπόρεσα να κρατήσω ένα δάκρυ στα μάτια μου, βλέποντας αυτά τα απομεινάρια της φημισμένης αρχαίας Ελλάδας”.

Πηγή: Θράκη – Αντίλαλοι της Ανατολικής Ρωμυλίας

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood