Συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να του επιδώσει επιστολή με την οποία ζητά απ’ το ιστορικό Πανεπιστήμιο να στηρίξει το Μουσείο «Κ. Καραθεοδωρή» της Κομοτηνής.

Ο κ. Στυλιανίδης παρακάλεσε τον Πρύτανη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να επισημάνει και να προσφέρει στο μουσείο κάποια από τα κειμήλια του Πανεπιστημίου Σμύρνης που διέσωσε με κίνδυνο της ζωής του ο Ιδρυτής του και πρώτος Πρύτανης, Κ. Καραθεοδωρή, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Επισημαίνοντας ο Βουλευτής «την εθνική σημασία που έχει στις μέρες μας η ανάδειξη της Θράκης μέσα από τη σύνδεσή της με διεθνώς διακεκριμένες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού», σημείωσε: «Η σύνδεση αυτή δεν αποτελεί απλά τεκμήριο διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή, αλλά και κίνητρο για την ανάδειξη και την ανάπτυξή της ως εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο πανελλήνιου και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ο Πρύτανης, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ιστορική προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή, εξήρε την πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στην Κομοτηνή, και κατέθεσε το ενδιαφέρον του να συμβάλλει στην προσπάθεια, δεσμευόμενος να ερευνήσει το θέμα και να ενημερώσει σύντομα τον κ. Στυλιανίδη για τις δυνατότητες που έχει να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα.

Το χρονικό

Το χρονικό της «γέννησης» και της ανάδειξης μέχρι σήμερα του Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, που επανασυνδέει τον μεγάλο Έλληνα πανεπιστήμονα με τη γενέτειρά του τη Θράκη:

2000: Με επιστολή του ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζητά από τον  Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να συμπεριλάβει σε Έκθεση που διοργανώθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με θέμα “Σημαντικοί Θράκες”, την προσωπικότητα του Κ. Καραθεοδωρή, ο οποίος καταγόταν από τη Βύσσα της Ανατολικής Θράκης. Η ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Βουλής είναι θετική.

2002: Οργανώνεται στην Κομοτηνή Πανελλήνιο Συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας, το οποίο εγκαινιάζει η κόρη του Κ. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου.

2004: Γίνονται στην Κομοτηνή τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κ. Καραθεοδωρή, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηνής Αναστάσιου Βαβατσικλή και του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

2006: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη,  ξεκινά έρευνα με τη βοήθεια του Συνδέσμου  Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση σημαντικής αλληλογραφίας που αντάλλαξε ο Έλληνας μαθηματικός με διακεκριμένες προσωπικότητες της εποχής του, καθώς είχαν συμπληρωθεί τα πενήντα χρόνια που απαιτούνταν προκειμένου να δημοσιευθεί το σχετικό ιστορικό αρχείο σε όλες τις χώρες. Την ίδια χρονιά εντοπίζεται ο τάφος του Καραθεοδωρή στο Μόναχο, όπου διοργανώνεται με τη φροντίδα της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής και της Ελληνικής Κοινότητας, μνημόσυνο, παρουσία των γνωστών Καθηγητών της ομώνυμης Έδρας στο Πανεπιστήμιο της Βαυαρίας, R. Bulirsch και R. Fritsch. Με τη συμβολή του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, μαθηματικού–συγγραφέα Αθανάσιου Λιπορδέζη,  και του Επιστημονικού Συμβούλου του Συνδέσμου – Καθηγητή Νίκου Λυγερού, συνεχίζεται η έρευνα στο Μόναχο και σε άλλες γερμανικές πόλεις, και συγκεντρώνεται σημαντικό πρωτότυπο υλικό που αφορά τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή.

2007: Οργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Σύνδεσμο Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ και στα Αρχεία του Αϊνστάιν. Ο Δρ. Roni Grosz παρουσιάζει και παραδίδει για πρώτη φορά ακριβή αντίγραφα της αλληλογραφίας που αντάλλαξε ο Κ. Καραθεοδωρή με τον Α.  Αϊνστάιν,  στον επικεφαλής της  Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

2008: Δημιουργείται στην Κομοτηνή το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή με τη βοήθεια του Δημάρχου Κομοτηνής Δημητρίου Κοτσάκη και του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή, Αθανάσιου Λιπορδέζη. Συγκεντρώνεται σημαντικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Κ. Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, το οποίο επεξεργάζεται και αρχειοθετεί η Επιστημονική Ομάδα του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Λυγερού. Την ίδια χρονιά, με απόφαση του  Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη, αγοράζεται από το Υπουργείο και προσφέρεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δια της τότε Προέδρου Ευγενίας Κεφαλληναίου, στον Δήμαρχο Κομοτηνής, η πρωτότυπη αλληλογραφία του Κ. Καραθεοδωρή με τον Α. Rosenthal.

2009: Ολοκληρώνεται στην Κομοτηνή με τη συμβολή του Δημάρχου Δ. Κοτσάκη, και εγκαινιάζεται, η λειτουργία του Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Το υλικό του έκτοτε συνεχίζει να εμπλουτίζεται από προσφορές και δωρεές, τόσο της οικογένειας όσο και του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή ή άλλων ιδιωτών.

2011: Η προσπάθεια συντήρησης, λειτουργίας και εμπλουτισμού του Μουσείου, συνεχίζεται από τον Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Κ. Καραθεοδωρή. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, το Μουσείο παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας από μαθητές, φοιτητές και ερευνητές, απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η επιστολή του κ. Στυλιανίδη προς τον κ. Δημόπουλο