Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί – Στις 22/11 το άνοιγμα των προσφορών – Σε έξι μήνες η κατασκευή του. 

Επιστολή με αίτημα την ακύρωση της δρομολογούμενης λειτουργίας Σταθμού Διοδίων στη Μέστη, απέστειλε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στους Βουλευτές Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΠΟΤΑΜΙ), στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργο Παυλίδη, στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, και στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη.

Ταυτόχρονα, καλεί τον Πρωθυπουργό να προωθήσει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον τόπο και θα τον θωρακίσουν οικονομικά, αναπτυξιακά και δημογραφικά, «πριν η κατάσταση καταστεί ένα ανεπίστρεπτο πισωγύρισμα», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Σταυρίδη:

“Προς:

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε την παρούσα επιστολή, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των δημοτών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, επιθυμώ να σας εκφράσω την αγωνία μας για την, όπως πληροφορούμαστε επικείμενη, κατά το άμεσο χρονικό διάστημα και σίγουρα μέσα στο 2017, λειτουργία σταθμού διοδίων στην περιοχή της Μέστης, στα όρια  δηλαδή των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης, που για τη δική μας Περιφερειακή Ενότητα συμπίπτουν με τα διοικητικά όρια του Δήμου μας.

Η παραπάνω εξέλιξη, εφόσον προχωρήσει, θα αποτελέσει ένα τεράστιο αναπτυξιακό αντικίνητρο που θα πλήξει την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, αλλά κυρίως τους δημότες και εργαζόμενους στον Δήμο μας, οι οποίοι είναι και στην πλειοψηφία τους χρήστες του άξονα της Εγνατίας Οδού.

Η λειτουργία ενός ακόμη σταθμού διοδίων στη Μέστη, σε συνδυασμό με τον ήδη υφιστάμενο σταθμό στον Ίασμο, και τον φημολογούμενο στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας – Μακάζα, θα δημιουργήσουν έναν «περίκλειστο» τόπο και θα τιμωρήσουν πρωτίστως τους Θρακιώτες χρήστες της Εγνατίας Οδού, αφού γνωρίζετε ότι στο σημείο αυτό δεν υπάρχει εναλλακτική παράλια ή άλλη διαδρομή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας που πλήττει τον Δήμο μας, έναν Δήμο με ιδιαιτερότητες γνωστές σε εσάς, και φυσικά με τεράστια και διαχρονικά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Ο τόπος μας προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του βασιζόμενος σε τρεις πυλώνες:

  • την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα
  • την ενίσχυση του τουρισμού
  • την προσέλκυση επενδυτών στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) Σαπών όπου σήμερα λειτουργεί μια από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όλοι αυτοί οι τομείς θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα από την επιπρόσθετη αυτή «φορολογία» η οποία θα προστεθεί στα ήδη σοβαρά ζητήματα αυξημένου κόστους παραγωγής, που εξ αντικειμένου η Θράκη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας έχει.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποτραπεί η παραπάνω εξέλιξη, η οποία θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στον τόπο μας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν εκείνες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον τόπο μας και θα τον θωρακίσουν οικονομικά, αναπτυξιακά και δημογραφικά, πριν η κατάσταση καταστεί ένα ανεπίστρεπτο πισωγύρισμα.

Ο  Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών

Γιάννης Σταυρίδης”.