Ο κ. Αντώνης Γραβάνης.

Τη βελτίωση της ρύθμισης για την αποπληρωμή οφειλών των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έως 50.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές (φορολογική διοίκηση, ΚΕΑΟ, πιστωτικά ιδρύματα, κ.τ.λ.), σε 120 δόσεις, ζητά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης.

Με επιστολή του στους αρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών κ. Ευκλείδη. Τσακαλώτο, και Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει την ανάγκη βελτίωσης των κριτηρίων ένταξης, καθώς τα υπάρχοντα περιορίζουν τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους Βουλευτές του Νομού Ροδόπης.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμοι κυρία και κύριε Υπουργέ.

Η νέα χρονιά ξεκινάει με την έναρξη της ρύθμισης για τις οφειλές των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών , σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ. 1223/2017 που αναρτήθηκε στις 29/12/2017.

Η νέα ρύθμιση θεσπίζει μία αρκετά απλοποιημένη διαδικασία για οφειλές έως 50.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές (φορολογική διοίκηση, Κ.Ε.Α.Ο, πιστωτικά ιδρύματα κτλ).  Θεωρούμε όμως ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις ώστε να αποτελέσει ουσιαστική διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις.

Προτείνουμε :

Α) Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2017.

Β) Να μην αποκλείονται επιχειρηματίες και επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

Γ) Να έχουν την δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημίες την τελευταία τριετία.

Ταυτόχρονα υπενθυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μας, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Οι υψηλότατοι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, σε συνδυασμό με την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος και την έλλειψη ρευστότητας  οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αδυναμία επιβίωσης και έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να μειώσει και την επιβάρυνση αυτή, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει και το 75%, και να επιλέξει ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής περισσότερο αναπτυξιακό,  με στόχο την  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την μείωση της ανεργίας και την κοινωνική ευημερία”.