Την άμεση προκήρυξη του προγράμματος LEADER-CLLD, ζητά το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με επιστολή του Προέδρου του, κ. Αντώνη Γραβάνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην επιστολή τονίζεται η «μεγάλη καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος για τις επιχειρήσεις, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα τους».

Το πρόγραμμα LEADER-CLLD επιδοτεί πολύ μικρές επιχειρήσεις για ίδρυση αλλά και εκσυγχρονισμό, και ο προϋπολογισμός του για Ροδόπη και Ξάνθη αγγίζει τα 9.450.000 ευρώ.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γραβάνη προς τον κ. Αποστόλου:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάζει μια σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του Προγράμματος LEADER – Μέτρο 19, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, στα ιδιωτικά έργα  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών να βρίσκεται σε επενδυτική αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, μόνο για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 9.450.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε ίδρυση και εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σε μια εποχή όπου η χώρα μας και η περιοχή μας απαιτούν την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, θεωρούμε μη επιτρεπτή αυτή την καθυστέρηση που ζημιώνει την τοπική οικονομία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχρονικά στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μειονεκτικές περιοχές, και η αναιτιολόγητη καθυστέρησή του εμποδίζει την ανάπτυξή τους και δεν συμβάλλει στη βιωσιμότητά τους.

Σας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να προκηρυχθεί άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με εκτίμηση.

Αντώνης Γραβάνης.

Πρόεδρος Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης».