Ανοιχτή επιστολή προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, τους Βουλευτές Έβρου και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με θέμα την «Επιβολή δασμών στα είδη διατροφής από την Τουρκία», απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

– η Ελλάδα το 2014 έχασε 167 εκατ. ευρώ εξαγωγές, με τις σωρευτικές απώλειές της τη δεκαετία 2004-2013 να φθάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ!

– στα ψάρια εισάγουμε από την Τουρκία την τελευταία εξαετία 10-27 εκατ. ευρώ ενώ εξάγουμε 0,96-1,9 εκατ. ευρώ, στα φρούτα εξάγουμε 6-9 εκατ. ευρώ και εισάγουμε 40-55 εκατ. ευρώ!

– σε πάρα πολλές κατηγορίες δεν εξάγουμε τίποτα, ενώ αντίθετα εισάγουμε γαλακτοκομικά, αυγά, λάδια, ζάχαρη, μέλι, κ.ά.!

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμοι κύριοι.

Το Επιμελητήριο Έβρου λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σύμφωνα με τα οποία η μονόπλευρη επιβολή υψηλών δασμών από την Τουρκία εμποδίζει τις επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή του Νομού Έβρου να εξάγουν τα προϊόντα τους, και παράλληλα υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, επιθυμεί ενόψει της ανοιχτής Διαβούλευσης για τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, να σας γνωστοποιήσει τα κάτωθι:

Από το έτος 1995, οπότε και ετέθη σε εφαρμογή η υπ’ αριθμόν 1/95 Απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ – Τουρκίας, η οποία προέβλεπε την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων για να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία, η Τουρκία εξάγει ελεύθερα τα προϊόντα της στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Μεταξύ των προϊόντων αυτών συγκαταλέγονται τα αγροτικά είδη, τρόφιμα και ποτά. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν προέβλεπε και την αντίστροφη εξαίρεση, ήτοι την εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία χωρίς δασμούς.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη για 21 χρόνια με δυσμενέστατες συνέπειες για τον εγχώριο κλάδο ειδών διατροφής και αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα μάλιστα για τον ακριτικό μας νομό και τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τη γείτονα χώρα που καταλαμβάνει πλέον τεράστιο μερίδιο της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Οργανισμού Εξαγωγών Άγκυρας, εκτιμάται ότι η Ελλάδα το έτος 2014 έχασε 167 εκατ. ευρώ εξαγωγές, με τις σωρευτικές απώλειές της τη δεκαετία 2004-2013 να φθάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην Τουρκία, σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας απειλούνται με κατάρρευση. Στις περισσότερες κατηγορίες ελληνικού ενδιαφέροντος, όπου τα τουρκικά προϊόντα έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ δασμούς εισαγόμενα στην Ελλάδα, εκτός από τα ποτά, οι δασμοί για να εξαχθούν ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία είναι υπερβολικά υψηλοί, σε σημείο που καθιστούν την εξαγωγή τους αδύνατη.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα παρακάτω είδη και τους αντίστοιχους δασμούς:

* αλεύρι σίτου 102,6%
* σιμιγδάλι 82%
* τυριά έως και 180%
* κεφαλοτύρι 138%
* κεφαλογραβιέρα 138%
* επιτραπέζιες ελιές 39%
* ελαιόλαδο 31,2%
* μέλι 38,5%
* κρασιά 50%
* ούζο, τσίπουρο 45%
* φρούτα 54%
* καρπούζια 86,4%
* μήλα 60,3%
* λαχανικά έως και 49,5%
* ντομάτες 48,6%

Για πολλά τρόφιμα (κυρίως επεξεργασμένα, είδη αρτοποιίας, μπισκοτοποιίας, κονσερβών λαχανικών και φρούτων), ο υπολογισμός δασμού εισαγωγής γίνεται μέσω του προσδιορισμού της δασμολογικής κατηγορίας βάσει επιμέρους συντελεστών, οι οποίοι εξαρτώνται από τη σύσταση του προϊόντος (γάλα, αλεύρι, λιπαρά, περιεκτικότητα πρωτεϊνών, κ.α.).

Παρατηρώντας τις καταστάσεις του ΠΣΕ, στα πεδία εξαγωγές-εισαγωγές της Ελλάδας με την Τουρκία, διαπιστώνει κανείς ότι ακόμα και στα ψάρια, εισάγουμε την τελευταία εξαετία 10-27 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγουμε 0,96-1,9 εκατ. ευρώ. Στα φρούτα εξάγουμε 6-9 εκατ. ευρώ και εισάγουμε 40-55 εκατ. ευρώ. Σε πάρα πολλές κατηγορίες δεν εξάγουμε τίποτα, ενώ αντίθετα εισάγουμε γαλακτοκομικά, αυγά, λάδια, ζάχαρη, μέλι, κ.ά.!

Από αυτά που προηγούνται, εύκολα συνεπάγεται ότι η ελληνική παραγωγή πλήττεται από το υφιστάμενο καθεστώς. Το πρόβλημα, ωστόσο, επεκτείνεται και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ειδικότερα, όμως, για την Ελλάδα, η γειτονική μας χώρα, επειδή έχει παρεμφερείς διατροφικές συνήθειες, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αγορά εξαγωγής ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, με θετικές επιπτώσεις και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ενόψει των ανωτέρω δεδομένων, και προκειμένου να αλλάξει άμεσα η απολύτως άδικη πολιτική εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων, το ζήτημα των δασμών πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα και να αποφασιστεί η εξάλειψη του προνομίου στην Τουρκία, εφόσον, οι λόγοι για τους οποίους αυτό δόθηκε, έχουν πλέον εκλείψει.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι στη δημόσια διαβούλευση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω διαδικτύου, αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, πρέπει να αναφερθεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κάθε λεπτομέρεια η διαμορφωθείσα κατάσταση και η ζημία που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε στο νέο πλαίσιο να αποφασιστεί η κατάργηση της ανωτέρω προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας και να επιτραπεί η εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων στη Τουρκία με τους ίδιους όρους, ήτοι χωρίς δασμούς.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου

Χριστόδουλος Τοψίδης”.