“Πες τους αρχαιολόγους ότι είπε η Αρβελέρ να σκάψετε εκεί, μην ψάχνετε πουθενά αλλού”.

ΙΣΑΑΚΙΟΣ 1Αυτή η φράση τις τελευταίες ώρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Θρακιωτών στο διαδίκτυο.

Με αυτή τη φράση, απευθυνόμενη προς τον αντιδήμαρχο Φερών, Νίκο Γκότση, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ επανέλαβε την πεποίθησή της πως ο τάφος του Σεβαστοκράτορα  Ισαάκιου Β΄ Κομνηνού, υιού του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού και της αυτοκράτειρας Ειρήνη Δούκαινα, βρίσκεται στην Μονή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών την οποία ο ίδιος ανήγειρε.

Ενόψει της μελέτης που ετοιμάζεται από τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες για ανάπλαση του εξωτερικού χώρου της Μονής και ανασκαφικές εργασίες για τη βάση του εξωνάρθηκα, η διεθνούς εμβέλειας Ακαδημαϊκός και Βυζαντινολόγος, τηλεφώνησε στον κ. Γκότση.

ΓΚΟΤΣΗΣΟ ίδιος σε σημείωμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebοok, περιγράφει το τηλεφώνημα και τη δεκαπεντάλεπτη συνομιλία που είχε με την κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ, ως εξής:

“Χτυπά το τηλέφωνο, άγνωστος αριθμός, παρακαλώ…ακούω μια βραχνή και ιδιαίτερη φωνή να μου λέει, ο κ. Γκότσης; Μάλιστα της λέω. Αρβελέρ μου απαντά. Επί δεκαπέντε λεπτά ένας διάλογος από μια κορυφαία διανόηση του ευρωπαϊκού χώρου. Δεκαπέντε λεπτά αγάπης για τον τόπο μας και ιδιαίτερα τον Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, για τον Ισαάκιο και τον τάφο του.

ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΈχει πειστεί και κατασταλάξει για το σημείο που βρίσκεται, και το αιτιολογεί. Άκουσε με, μου λέει, πες τους αρχαιολόγους ότι είπε η Αρβελέρ να σκάψετε εκεί, μην ψάχνετε πουθενά αλλού. Δέος. Δεκαπέντε λεπτά με μια σπάνια πνευματικότητα που διατηρεί τη διαύγεια του πνεύματος κι ας κουβαλά 92 χρόνια. Μια πνευματική μορφή που ρούφηξε τη γνώση, τη δούλεψε και τη μετέδωσε σε χιλιάδες φοιτητές της και όχι μόνο, για το άγνωστο σε πολλούς Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο)”.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που στο παρελθόν έχει δώσει και διάλεξη εντός της Μονής, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τη βεβαιότητά της οτι ο τάφος του Ισαάκιου βρίσκεται στην Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών.

Δείτε σχετικά, ΕΔΩ.