Προγραμματίζονται ενημερωτικές συναντήσεις των κτηνιάτρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τους κτηνοτρόφους την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%89%ce%bb%ce%b7-1Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το Παράρτημα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε κτηνιάτρους, με στόχο την πληρέστερη κατάρτισή τους αναφορικά με την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη της ασθένειας.

%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf-1Συμμετείχαν κτηνίατροι από όλες τις Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας, και από τη Βουλγαρία.

Εισηγήσεις επί του θέματος πραγματοποίησαν οι Joseph Domenech και Geneviève Libeau, ειδικοί επί της νόσου, και ο Δημήτρης Δηλαβέρης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε μεταξύ άλλων: «Λόγω γεωγραφικής θέσης, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, ο Έβρος είναι ο πρώτος τόπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήττεται από νοσήματα που προσβάλουν αιγοπρόβατα και βοοειδή. Λειτουργώντας ως ανάχωμα, αγωνιζόμαστε με τις υποστελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες μας να περιορίσουμε κάθε κρούσμα νόσου – πρωτοεμφανιζόμενης και μη – εντός των διοικητικών μας ορίων.

%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf-2Ακολουθούμε αυστηρά τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ό,τι ορίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο, έχουμε δει πολλές φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών, να θανατώνεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού αιγοπροβάτων και βοοειδών, να ζημιώνονται ανεπανόρθωτα οι κτηνοτρόφοι μας και η τοπική οικονομία. Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, με στόχο την οροεπιτήρηση των ζώων κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, τη γρήγορη διάγνωση των νοσημάτων, τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις γείτονες χώρες».

Του σεμιναρίου θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συναντήσεις των κτηνιάτρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τους κτηνοτρόφους.