“Στοχευμένη ενίσχυση διαφορετικών κατηγοριών επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέχουν 35 χρηματοδοτικά εργαλεία με 7,5-8 δισ. ευρώ, που σε βάθος τριετίας θα μοχλεύσουν συνολικά στην αγορά 22 δισ. ευρώ”, τόνισε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “105,5 Στο Κόκκινο”.

Αναφερόμενος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη, με τις διοικήσεις και στελέχη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι “τα πράγματα αλλάζουν, η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, υπάρχει πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια. Το κράτος από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει”.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, 35 τον αριθμό, που αθροίζουν 7,5-8 δισ. ευρώ και που όταν αυτά μοχλευθούν και μπουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 22 δισ. € μέσω 35 χρηματοδοτικών εργαλείων, την επόμενη τριετία
Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

“Τα προγράμματα είναι επεξεργασμένα ώστε να βοηθήσουν διαφορετικές κατηγορίες επχειρηματικής δραστηριότητας και θα βοηθήσουν να πάρει πλέον δυναμικά μπρος η ελληνική οικονομία”, υπογράμμισε ο κ. Λαμπριανίδης, και αναφερόμενος ειδικά στο πρόγραμμα «ΕΠΑΝΟΔΟΣ», επισήμανε ότι “είναι ένα από τα fund που θα γίνει μέσα από τη Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο λόγος που συστήθηκε, με 300 εκατ. ευρώ συμμετοχής Δημοσίου και ιδιωτών, είναι ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με δυναμισμό και καλές προοπτικές, αλλά με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Αυτές θέλουμε να βοηθήσουμε να αναδιαρθρωθούν για να προχωρήσουν. Προηγήθηκε έρευνα αγοράς που έδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, που χρήζουν αναδιάρθρωσης αλλά έχουν προοπτική”.

Επίσης σημείωσε ότι “αλλάζει το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, και η μεγάλη αλλαγή και κύριο χαρακτηριστικό, είναι η προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα θελκτική και στη βιομηχανία”.

Ήδη εξάλλου υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, με τελευταίο παράδειγμα την καπνοβιομηχανία και την British American Tobacco που επενδύει 150 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα δημιουργώντας 250 θέσεις εργασίας, ενώ έχει προηγηθεί η αντίστοιχη ιαπωνική τοποθέτηση στη ΣΕΚΑΠ, που “έχει ρίξει πάρα πολλά χρήματα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να μεταφέρουν κι άλλα τμήματα της παραγωγής από τον υπόλοιπο κόσμο στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο για την απασχόληση στη βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά και για τους αγρότες που παράγουν καπνά“, όπως ανέφερε εμφατικά ο κ. Λαμπριανίδης.