“Δυστυχώς το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια αναμονής, είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση για τη δήθεν μετά-τα-μνημόνια εποχή, μιλά για ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. Δεν περιλαμβάνει κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν περιλαμβάνει ποσοτικοποιημένους στόχους, δεν έχει κάποιο σχέδιο”.

Τα παραπάνω τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο 6ο αναπτυξιακό συνέδριο δυτικής Ελλάδος που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το www.pelop.gr. 

“Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ δεν δεσμεύεται από το κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης”, συνέχισε ο κ. Αυγενάκης, και υποστήριξε οτι “η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες, ένα αναπτυξιακό σοκ με μείωση φόρων και εισφορών, με κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, και με απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”, για να αναφερθεί σε βασικές προγραμματικές εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσφατο 11ο συνέδριο του κόμματος:

Νέες δουλειές από ιδιωτικές επενδύσεις

“Προσδοκούμε σε µια επενδυτική έκρηξη περίπου 100 δισ. € σε µία πενταετία, ικανή να μειώσει την ανεργία στο 14% περίπου έως το 2022. Έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο 4% περίπου κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2018-2021, και το ονομαστικό ΑΕΠ να φτάσει τα 218 δισ. € περίπου το 2021”.

Ανασυγκρότηση του Κράτους και μείωση της φορολογίας

“Θέλουμε ένα Κράτος λιτό και αποτελεσματικό. Δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, και να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, µε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις: υπερ-αποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας. Επιπλέον, εκτός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση µε το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών”. 

Καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης, τόνισε: “Όχι άλλα χαμένα χρόνια! Η ανάπτυξη δε μπορεί να περιμένει! Η νέα εποχή δεν μπορεί να περιμένει. Το μέλλον μας δεν μπορεί να περιμένει! Με τον κ. Τσίπρα στην Κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστούμε με τη μετριότητα, την ηττοπάθεια, τη λιτότητα και την απαισιοδοξία. Είναι άμεση η ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Μιας αλλαγής με εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις, δουλειές, τεχνογνωσία, ανάπτυξη”.