Ικανοποιήθηκε μερικώς το αίτημα ιδιοκτήτη ψαροταβέρνας.

Το θέμα της διακοπής της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης της στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Κούλογλου – και συγκεκριμένα στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Ορφέως και Γ. Σεφέρη – απασχόλησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Την εκ νέου συζήτηση του θέματος προκάλεσε ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας που εκμεταλλεύεται με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων το οδόστρωμα του συγκεκριμένου τμήματος, αιτούμενος τη χρονική επέκταση αυτής της δυνατότητας, η οποία του είχε παραχωρηθεί μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι με την απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, επετράπη, επί του εν λόγω τμήματος της οδού Κούλογλου, η διακοπή της κυκλοφορίας κατά τους θερινούς μήνες και από ώρα 21:00 έως 01:00 τις καθημερινές, και από 19:00 έως 01:00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς και η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης οχημάτων κατά τους θερινούς μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και τούτο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατόπιν αδείας παραχώρηση οδοστρώματος, εμβαδού 40,20 τ.μ., στην ψαροταβέρνα «Stavros Fish Restaurant» για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

Προσφάτως, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κ. Κοσμάς Δημόπουλος, αιτήθηκε την επέκταση των ως άνω χρονικών ορίων, και συγκεκριμένα, τη διάθεση του προαναφερθέντος κοινόχρηστου χώρου προς αυτόν:

  • Όχι μόνον «κατά τους θερινούς μήνες», αλλά κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Μαΐου και 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους.
  • Όχι μόνον «από ώρα 19:00 έως 01:00 κατά τα Σαββατοκύριακα», αλλά από ώρα 15:00 έως 01.00 κατά τα Σάββατα και από ώρα 12:00 έως 01:00 κατά τις Κυριακές, καθώς και κατά τις μεγάλες εθνικές ή θρησκευτικές εορτές.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι το εν λόγω αίτημα, όπως και το αρχικό που είχε υποβάλει η επιχείρηση, διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1080/80 και του άρθρου 48 παρ. 1 & 2 του Ν. 2696/99 (ΚΟΚ), κατά τις οποίες η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος µε εγκαταστάσεις ή εμπόδια, μπορεί να επιτραπεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, ύστερα από άδεια του Δήμου και μετά από γνωμοδότηση των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών. Εν προκειμένω, η αρμόδια Αστυνομική Αρχή, που είναι το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, είχε επισημάνει εξαρχής ότι δεν συνηγορούσε στην ικανοποίηση του υποβληθέντος αιτήματος. Επιπροσθέτως, τη διαφωνία τους με την αρχική απόφαση αποδοχής του αιτήματος και την απαίτηση επανεξέτασης αυτής, έχουν προβάλει επανειλημμένα και συμπολίτες µας, όπως προσφάτως γνωστοποιήθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, δια του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Ιωάννης Μαυρίδης.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση του αιτήματος για τη χρονική επέκταση της παραχώρησης του επίμαχου τμήματος οδοστρώματος, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους, τόσο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κ. Δημόπουλος, όσο και ο καταγγέλλων, κ. Μαυρίδης. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ικανοποίησε μερικώς τις προσδοκίες του πρώτου, και προφανώς δυσαρέστησε τον δεύτερο. Συγκεκριμένα, με ψήφους 23 υπέρ επί των παρόντων (απείχαν οι κ.κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης και Μπαϊράμ Χουσεΐν), το όργανο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προσωρινή κατάληψη του οδοστρώματος και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά τους μήνες από 1η Μαΐου έως 20 Οκτωβρίου. Όρισε όμως ότι τα παραπάνω θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τις ώρες από 21:00 έως 01:00 τις καθημερινές, και από 19:00 έως 01.00 τα Σαββατοκύριακα. Η δε απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης οχημάτων στο επίμαχο τμήμα της οδού Κούλογλου, διατηρήθηκε ως είχε – ισχύει δηλαδή κατά τους θερινούς μήνες και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η ισχύς της συγκεκριμένης απόφασης θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, κάνοντας ρητή μνεία στη δυνατότητά του να την ανακαλέσει ελευθέρως πριν από την εκπνοή της διετίας, «εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο».