ΕΒΡΟΣ

– Σε αυξημένη ετοιμότητα Περιφέρεια, Δήμοι και Στρατός.

Συνεχιζόμενη αύξηση των υδάτων του ποταμού Έβρου, με παροχές που ξεπερνούν τα 1.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και που έχουν ανεβάσει τη στάθμη των νερών στο Πύθιο Διδυμοτείχου στα 5,10 μ., με όριο επιφυλακής τα 4,70 μ. και όριο συναγερμού τα 5,70 μ., καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, εξ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στη Βουλγαρία αλλά και των βροχοπτώσεων στην περιοχή του Έβρου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Πύθιο, νωρίς το πρωί η στάθμη των υδάτων βρισκόταν στα 4,90 μ. και σε λίγες ώρες έφτασε τα 5,10 μ. με αυξητικές ροές.

Τούτων δοθέντων, και για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, με εξαιρετικά επείγουσα δημόσια ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, θέτει σε ετοιμότητα Φορείς και Υπηρεσίες της περιοχής.

1. Οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου:α) να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους και ειδικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, κυνηγούς, ώστε να μη πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τις επικίνδυνες περιοχές των αναχωμάτων του, και να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από αυτές τις περιοχές, β) να ενημερώσουν τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα, κ.λπ., και γ) να συνεργάζονται με τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου, ώστε εάν απαιτηθεί, να γίνει άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.

2. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης: α) να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον του ποταμού, ώστε αυτοί να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους, και β) να είναι σε επαφή με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, για το ενδεχόμενο εκκένωσης των κτηνοτροφικών μονάδων.

3. Η Δ/νση Τεχνικών Έργων Έβρου: να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη / επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων, και να ενημερώσει τους Γενικούς Oργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων για τη λήψη προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους αρδευτικά αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα, κ.λπ.

4. Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας,διά του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Έβρου, να παρακολουθεί το φαινόμενο.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ – ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ και η 50 ΜΗΧ.ΤΑΞ./3ο ΕΓνα ενημερώνουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Έβρου για οποιαδήποτε εξέλιξη παρατηρούν.