Επείγουσα ερώτηση για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στο θέμα της Αγίας Σοφίας, υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφερόμενος σε προηγούμενη ερώτησή του όπου είχε επισημάνει την ανάγκη προστασίας του θρησκευτικού και πολιτιστικού μνημείου, ζήτησε από την Επιτροπή να εντείνει τη στάση της και να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να προστατέψει τον ναό που αποτελεί εδώ και αιώνες σύμβολο της ορθοδοξίας .

Το κείμενο της ερώτησης:

«Σε προηγούμενη ερώτησή μου (E-006516-15) για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας, σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης εδώ και αιώνες, σε τζαμί, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεχίσει να θίγει το ζήτημα στην Τουρκία και να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

Εν τούτοις η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, μετατρέποντας την Αγιά Σοφιά σε τζαμί για όλο τον μήνα του Ραμαζανιού, απ’ όπου θα αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών έναντι του θρησκευτικού μνημείου, που από το 1985 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco;

Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την προστασία του συμβόλου της ορθοδοξίας, δεδομένου ότι οι ως τώρα προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες και κατέληξαν σε ακόμη μεγαλύτερη βεβήλωση του ιερού μνημείου;».