Με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, θέτει το ζήτημα των προκλητικών δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας Συνόδου G20 που έχουν διαρρεύσει και που φιλοξενούνται σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, φέρεται να προκαλεί με την εξής δήλωση: “Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία”.

Ο κ. Ερντογάν, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, φαίνεται ότι δεν δίστασε να εκβιάσει και να αμφισβητήσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που ο ίδιος έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

Ο κ. Παπαδημούλης, ρωτά την Κομισιόν μεταξύ άλλων αν επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, καθώς και “με ποιον τρόπο η Κομισιόν προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην τουρκική ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και που επικαλούνται τα αντίστοιχα πρακτικά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην πρόσφατη σύνοδο G20, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων απαράδεκτων δηλώσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης: “Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία”.

Η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διεκδικήσει μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τα 3 δισ. που ήδη αναμένεται να λάβει, δεν τον σταμάτησε από το να απειλεί την Ευρώπη και να αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Τουσκ και ο κ. Γιουνκέρ, έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, ενώ το γραφείο του κ. Ερντογάν έχει αποφύγει να σχολιάσει.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Επιβεβαιώνει ή όχι την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και τις εκβιαστικές δηλώσεις και απειλές, και αν ναι, πως τις αντιμετωπίζει;
  2. Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και με ποιον τρόπο η Κομισιόν προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην τουρκική ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές;».